Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Corbyn a špion komoušů.“ Šéfa britské opozice ohrožuje československý agent

Autor: ČTK, nkov - 
15. února 2018
13:00

Předseda britské Labouristické strany Jeremy Corbyn se na konci 80. let nejméně třikrát setkal s příslušníkem československé Státní bezpečnosti. S odkazem na svazky tajné policie, jež obdržel z archivu v Praze, o tom informoval pravicový list The Sun. Mluvčí labouristů potvrdil, že se lídr opozice v 80. letech několikrát setkal s čs. diplomatem, netušil ale prý, že se jedná o agenta StB.

Podle listu The Sun, který článek s titulkem „Corbyn a špión komoušů“ zveřejnil v pátek dokonce na titulní stránce svého tištěného vydání, se tehdejší labouristický poslanec Corbyn setkal s agentem československé tajné služby nejméně třikrát. Ke dvěma setkáním údajně došlo přímo na půdě britského parlamentu.

První schůzka se odehrála v roce 1986. Zástupce československé tajné policie, kterým byl podle The Sun „plukovník Jan Dymic“, ve svazku uvádí, že Corbyn „projevil zájem o další setkání“.

Ve zprávě je chování levicového poslance popsáno jako „zdrženlivé a zdvořilé, příležitostně výbušné (když hovoří na obranu lidských práv)“. Dokument zmiňuje například i to, že „vlastní psa a ryby“. Corbynovi je ve svazku přiděleno krycí jméno COB.

Svazek podle The Sun britského politika popisuje jako muže, který má negativní vztah „ke Spojeným státům i současné politice konzervativní vlády“, kterou v té době vedla Margaret Thatcherová.

Jeho postoj k východnímu bloku je podle pravicového listu ve svazcích StB označován za „pozitivní“ a hovoří se také o jeho údajné podpoře „sovětské mírové iniciativy“.

Kontakt s protikomunistickými službami

Poslance Corbyna československá tajná služba údajně vyhledala, neboť se domnívala, že má dobré informace o „osobách, které jsou v kontaktu s protikomunistickými službami“.

Ke druhé schůzce příslušníka StB a Corbyna údajně došlo v roce 1987 v poslancově volebním obvodu a zúčastnil se jí podle The Sun i nejmenovaný člen ústředního výboru Komunistické strany Československa (KSČ).

Na jednom z dalších setkání údajně Corbyn s československým diplomatem hovořil o možném zvýšení bezpečnostních opatření v souvislosti s vyšetřováním východoněmeckého agenta britskou tajnou službou MI5. Po schůzce z října 1987 záznamy v Corbynově svazku končí.

Podle levicového listu The Guardian jde o další ze série obvinění bulvárního The Sun na adresu předsedy Labouristů Jeremyho Corbyna. Podle levicového listu The Guardian jde o další ze série obvinění bulvárního The Sun na adresu předsedy Labouristů Jeremyho Corbyna. | Blesk/Zbyněk Pecák

Laubouristé tvrdí: Šlo jen o diplomata

V úryvku ze zápisu o říjnové schůzce, který The Sun zveřejnil, se mimo jiné slovensky píše, že poznatky ze setkání „s cílem upevnění vzájemného poznání a prohloubení důvěry... nebylo možné zužitkovat do info, (neboť) byly pouze všeobecného charakteru“.

Mluvčí Labouristické strany na dotaz britského listu potvrdil, že se Corbyn v 80. letech setkal s československým diplomatem, aniž však tušil, že hovoří s agentem StB. „Tvrzení, že byl (Corbyn) agentem či informátorem jakékoli tajné služby, je zcela nepravdivé a jde o směšnou pomluvu,“ uvedl. Podle něj se nynější předseda labouristů stejně jako ostatní tehdejší poslanci běžně setkával se zahraničními diplomaty.

Mluvčí nejsilnější opoziční strany rovněž odmítl, že by Corbyn údajnému diplomatovi z Československa nebo jakémukoliv jinému pracovníkovi cizí „poskytl jakékoliv důvěrné informace“. „Během studené války pracovníci tajných služeb, jak známo, tvrdili nadřízeným, že rekrutovali lidi, se kterými se stěží setkali,“ upozornil mluvčí labouristů.

Levicový deník The Guardian upozornil, že titulní stránka dnešního vydání The Sun je dalším ze série obvinění, který tento bulvár učinil na adresu Jeremyho Corbyna od doby, kdy se stal předsedou labouristů. Jejich frekvence se zvýšila během loňské kampaně před parlamentními volbami, poznamenal The Guardian.

Video  Facka pro Mayovou. „Rebelové“ si vybojovali zákon, kterým ovlivní finále brexitu  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

ivoadler ( 15. února 2018 13:53 )

Je vidět, že Sun je bulvár. O "komouších" už dneska mluví jen hovada.

verul ( 15. února 2018 13:19 )

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magda-vasaryova-hodnoti-slovensky-export-andreje-babise-trestne-s tihaneho-premiera-s-minulosti-v-stb-42747?dop-ab-variant=&seq-no=2&source=hp Výzva: „Nechme starého pána, ať tam sedí a vládne.“

Zobrazit celou diskusi