Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dobírá si Merkelovou, Trumpa i Kim Čong-una. Karneval v Německu láká davy

Autor: base, ČTK - 
12. února 2018
14:55

Statisíce lidí v pondělí do ulic západoněmeckých měst přilákaly karnevalové průvody. Alegorickým vozům v Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu nebo Cáchách dominují politici jako německá kancléřka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump či severokorejský vůdce Kim Čong-un. Během vrcholu karnevalového veselí panují zpřísněná bezpečnostní opatření.

Zřejmě největší z průvodů se dal do pohybu v 10 hodin českého času v Kolíně nad Rýnem. Kolem 11 tisíc jeho účastníků projde zhruba 7,5 kilometrovou trasu, během níž přihlížejícím rozdají statisíce květin a 300 tun sladkostí, mimo jiné na 700 tisíc tabulek čokolády a 220 tisíc balení pralinek. Přes 10 tisíc účastníků má také karnevalový průvod v Düsseldorfu.

Tak jako každoročně si karnevaly odehrávající se v bujaré atmosféře utahují především z politiků a dalších mocných tohoto světa. Kancléřku Merkelovou vykreslují třeba jako zestárlou želvu s krunýřem v barvách německé vlajky, která „jako poslední svého druhu“ ještě i v roce 2111 stojí v čele spolkové republiky. Tvůrci tak narážejí na politickou dlouhověkost kancléřky, která Německo vede od roku 2005.

Dost prostoru se věnuje i americkému prezidentovi Trumpovi, který třeba jako řidič parního válce postupně drtí Spojené státy. Na dalším alegorickém voze zase Trump zobrazený jako batole s metrem a raketou v ruce sedí naproti severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, který třímá stejné doplňky. Oba podle autorů řeší, „kdo ho má většího“. Další vozy si dělají legraci z francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, nekončících skandálů německých automobilek nebo protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Tisíce policistů v akci

Na karnevalové průvody dohlížejí tisíce policistů, v částech měst je kvůli obavě z útoků také zakázána jízda nákladních aut. Velká pozornost je věnována i možným sexuálním útokům, a to mimo jiné kvůli zkušenostem z přelomu roku 2015 a 2016, kdy právě v Kolíně nad Rýnem muži převážně přistěhovaleckého původu přepadávali ženy.

Zatím je ve spojitosti s karnevalem hlášena jedna tragická událost. Dvaatřicetiletého policistu, který se účastnil oslav, v pátek v Kolíně přejela tramvaj poté, co ho pod ni zřejmě strčil čtyřiačtyřicetiletý muž. Ten byl zadržen a je nyní ve vazbě.

Video  Ochutnávka z průvodu Eurokarnevalu  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi