Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sněhová vánice ochromila Skotsko. Stovky řidičů nocovaly v autech na dálnici

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. ledna 2018
15:10

Stovky řidičů ve Skotsku musely strávit noc na dnešek ve svých autech kvůli přívalu sněhu, který zasypal hlavní silniční tah mezi touto částí Spojeného království a Anglií. V částech Skotska a Severního Irska jsou kvůli špatnému počasí zavřené školy a nejezdí veřejná doprava, informuje britský tisk.

Ve Skotsku místy napadlo až 35 centimetrů sněhu. Lidem, kteří uvázli na dálnici M74, poskytli pomoc záchranáři. Provoz na dálnici se podařilo obnovit až dnes dopoledne. Některé posádky aut zůstaly na dálnici zablokované až 11 hodin. Situaci podle svědků citovaných serverem BBC News zhoršili netrpěliví řidiči, kteří se snažili kolonu nějakým způsobem objet.

Sněžit bude i nadále

Meteorologové varují, že další vlna sněžení Skotsko zasáhne dnes večer, a žádají řidiče, aby nevyjížděli na silnici, aby se neopakovala včerejší situace. Kolony na dálnici M74 se už trochu uvolnily. Co se týče veřejné dopravy, vlaky i autobusy stále nabírají obrovská zpoždění. Pokud se počasí zhorší, přestanou jezdit. Za hustého sněžení bude zrušena i letecká doprava.

Sněhová vánice ve Skotsku Sněhová vánice ve Skotsku | ČTK

Obyvatelé odlehlých samot budou přes noc pravděpodobně odříznuti od hlavních komunikací. Může se stát, že dojde i k výpadku proudu. Úřady doporučují, aby měli lidé připravený náhradní zdroj energie, například baterie nebo generátor.

Záchranáři jsou v pohotovosti

Na pátek je prozatím vyhlášena nižší, žlutá, výstraha. Silničáři upozorňují, že na cestách se bude držet led, a prosí řidiče, aby dbali na bezpečí své i ostatních, a pokud už musí, aby nevyjížděli bez řetězů. Záchranáři budou mít pohotovost až do soboty.

Fergus McCann je jeden z řidičů, kteří uvázli na M74, situaci zhoršil svou netrpělivostí, když se snažil kolonu všemožně objet. „Nebyl jsem jediný, spousta z nás se snažila odtamtud dostat,“ řekl reportérům BBC. „Pět hodin v zimě v koloně je moc. Jen několikrát jsem se dostal z auta, abych se protáhl. Během chvilky napadlo 15 centimetrů sněhu,“ dodal McCann.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi