Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po protestech v Íránu jsou dva mrtví. Vláda chce lidem odpojit Telegram

Autor: ČTK, zzu - 
31. prosince 2017
09:20

Íránské ministerstvo vnitra v neděli varovalo demonstranty, že zakročí proti šíření strachu, násilí a teroru. Informovala o tom agentura AFP, protesty proti vládě probíhaly přitom už třetí noc v řadě. Íránská média mezitím spekulují, že režim odpojí v zemi populární sociální síť Telegram, kterou účastníci protestů využívají. Při nočních protestech zahynuli nejméně dva lidé, uvedla agentura AP.

V západoíránském městě Dorúd při zásahu bezpečnostních složek zahynuli dva protestující. Agentury již v noci informovaly, že zřejmě podlehli střelným zraněním. Tisková kancelář Mehr v neděli úmrtí dvojice demonstrantů potvrdila s odvoláním na bezpečnostní úřady. Ty příčinu smrti nesdělily, uvedly ale, že sobotní nelegální shromáždění přerostlo v násilnosti.

Největší protesty za osm let

„Ti, kteří poškozují veřejný majetek, narušují pořádek a porušují zákony, musí počítat, že budou za své jednání pohnáni k odpovědnosti,“ uvedlo ministerstvo vnitra.

Ojedinělé a zároveň nepovolené protivládní protesty označované za největší svého druhu od roku 2009, kdy lidé vyšli do ulic na znamení nesouhlasu se znovuzvolením tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, začaly jako projev nespokojenosti s ekonomickou situací v Íránu.

Přerostly však do obecnější kritiky vlády současného prezidenta Hasana Rúháního, jehož někteří demonstranti označili za diktátora, jiní zase upozorňovali na nákladné zahraniční iniciativy země v Libanonu, Sýrii či Iráku.

AFP poznamenala, že zprávy z Íránu je nyní obtížné ověřovat, neboť oficiální státní média mají nevyvážené zpravodajství, na internetu se navíc šíří různé fámy. Několik íránských agentur navíc varovalo, že vláda brzy odpojí síť Telegram, hlášeno je také blokování přístupu k mobilnímu internetu. Ministerstvo komunikací navíc obvinilo populární zpravodajský kanál Amadnews, že svými články vyzývá k ozbrojenému povstání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi