Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boje na východě Ukrajiny sílí. Merkelová s Macronem připomněli mírové dohody

Autor: base, ČTK - 
23. prosince 2017
15:10

Strany zapojené do konfliktu na východní Ukrajině musí okamžitě zastavit další eskalování situace a začít naplňovat mírová ujednání z Minsku. Ve společném prohlášení k tomu v sobotu vyzvali německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která dění na Donbasu sleduje, tento týden varovala, že boje na východě Ukrajiny se vyostřily na nejhorší úroveň za posledních několik měsíců.

S ohledem na nestabilní bezpečnostní situaci Macron s Merkelovou chtějí, aby účastníci konfliktu podnikli okamžité a ověřitelné kroky ke zmírnění situace.

„Je nezbytné uskutečnit dohody o stažení tanků, dělostřelectva a dalších těžkých zbraní na dříve dohodnutá shromaždiště,“ cituje Reuters z prohlášení. „Další části minských dohod, jako je stažení zahraničních ozbrojených útvarů a obnova kontroly nad rusko-ukrajinskou hranicí, musí být rovněž vážně řešena,“ dodávají Macron s Merkelovou.

Francouzský prezident a německá kancléřka se shodují, že neexistuje žádná jiná alternativa k urovnání konfliktu, než je mírové řešení. Vyzvali také ruské armádní činitele, aby se vrátili do Společného kontrolního a koordinačního střediska (JCCC), ve kterém jsou zastoupeny Moskva a Kyjev. Rusko tento týden obvinilo Ukrajinu z maření práce pozorovatelů a oznámilo, že se ze společného orgánu stáhne.

Konflikt na Donbasu mezi proruskými separatisty a vojsky prozápadní ukrajinské vlády si od dubna 2014 vyžádal více než 10 tisíc mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to popírá.

Video  Rok poté: Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Martin Haene, Lisle Moore - Nebula
Video se připravuje ...

agfor ( 23. prosince 2017 15:41 )

Ti dva klauni by se měli starat především o to, co se dějě v jejich zemích a hlavně vypráskat všechny islámské přivandrovalce.

Zobrazit celou diskusi