Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Evropě udeřily mrazy, Austrálie čelí silné vlně horka. Teploty přesáhnou 40 °C

Autor: Darina Jíchová - 
13. prosince 2017
21:23

Zatímco se celá Evropa i Česko připravují na zimu a na mrazivé počasí, u protinožců v Austrálii začíná léto. Tento týden už čekají první vlny horka, kdy by teplota měla přesahovat 40 °C. Bylo také vydáno upozornění, že by ohromná vedra mohla mít vliv na dodávky energie. O situaci informoval deník The Guardian. 

Nejtepleji by mělo být v oblasti kolem Eyreova jezera v Jižní Austrálii, zde se očekávají teploty kolem 50 °C. Meteorologická agentura vydala prohlášení, ve kterém obyvatele varuje před „intenzivními vlnami horka“, které udeří zvláště v centrální Austrálii, na jihovýchodě a východě země.

Podle předpokladů by ve čtvrtek měla teplota klesnout, k výraznému ochlazení by mělo dojít hlavně ve státu Victoria. Vlna veder by měla oficiálně skončit v polovině příštího týdne. Nejchladnější oblastí je zatím Nový Jižní Wales, kde teplota nepřekročí 16 °C. K prudkému oteplení by zde mělo dojít o víkendu. Meteorologové předpokládají, že i tady se teploměr vyšplhá asi na 40 °C.

Meteoroložka Sarah Fittonová oznámila, že postupně se vlna veder rozprostře po celém kontinentu. „Když se podíváme na teplotu, už nyní je vyšší, než je běžné. I v nejchladnějším regionu se pohybuje mezi 12 °C až 16 °C, což je na polovinu prosince dost teplo. Během následujících dní budou teploty rapidně stoupat, k mírnému ochlazení dojde pouze v centrální Austrálii,“ uvedla Fittonová.

Sdělila rovněž, že Austrálii zasáhne vlna vysokého tlaku, meteorologická agentura vyzvala obyvatele, aby se na horko připravili, dodržovali pitný režim a mazali se krémem na opalování. „Zatím odhadujeme, že období veder skončí v polovině příštího týdne, situace se ale ještě může změnit,“ dodala Fittonová.

Australané musí také počítat s rozsáhlými výpadky proudu, na které je upozornil státní energetický regulátor. Lidé by si měli pořídit náhradní energetické zdroje, baterie a generátory. Vedra by neměla ohrozit energetickou bezpečnost. Jižní Austrálie hodlá naplno využít bateriové úložiště od Tesly, které může dodat energii o výkonu 70 MW.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi