Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Podobný most, stejné problémy: V Bratislavě stojí kopie zříceného mostu v pražské Troji

Video se připravuje ...
Autor: mav, TV JOJ - 
6. prosince 2017
14:30

Na Slovensku mají podobný most, jaký se před několika dny zhroutil v pražské Troji. Dokonce ho navrhl stejný stavitel. Odborník na mostní konstrukce potvrdil, že je ovšem v mnohem lepší kondici. 

Most se nachází nedaleko bratislavského letiště. Měl stejné problémy jako ten pražský, až na to, že nespadl. Lávka přes Malý Dunaj byla postavena v osmdesátých letech. Poměrně rychle se však zjistilo, že jeho konstrukce má problém.

„V roce 1999 ho diagnostikovali a zjistili, že také dochází ke korozi kabelů,“ řekl odborník na mostní konstrukce Peter Paulík. Následovala rozsáhlá rekonstrukce, po níž by měl být v dobré kondici. Most je ve správě bratislavského letiště. Nese na sobě světelnou navigaci jedné z příletových drah a pro chodce je uzavřen. A podle oficiálního stanoviska letiště je pravidelně kontrolován.

miro 49 ( 6. prosince 2017 15:23 )

V Bratislavě stojí......Zatím.Tato konstrukce s téměř rovnými lany zatíženými betonovými panely musí v lanech vyvolat obrovské tahové napětí a po desítkách let musí dojít k tomu, že materiál nevydrží buď poškozením korozí, nebo změnami struktury materiálu vlivem času.V Africe dělají podobné mosty z lián a dřeva.A drží.

Zobrazit celou diskusi