Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za tři měsíce, tři mrtví novináři. Indický tisk na protest vytiskl prázdnou stránku

Autor: Darina Jíchová - 
25. listopadu 2017
14:00

Indické noviny se rozhodly do svých vydání zařadit prázdnou stránku na místo editoriálu. Chtějí tím vyjádřit svůj protest proti zabíjení novinářů. Za tento rok už byli zavražděni tři novináři, k poslednímu útoku došlo před třemi dny, kdy byl podle všeho na rozkaz armádního úředníka zastřelen reportér Suddip Datta Bhaumik (†50). Informoval o tom deník The Guardian.

Většina novin v indickém státu Tripura, odkud Bhaumik pocházel, se rozhodla tento týden na protest vytisknout prázdnou stránku. Chtějí upozornit na to, že od září tohoto roku byli zavražděni už tři prominentní žurnalisti. Navíc je pravděpodobné, že jejich smrt nařídil stát.

Bhaumik většinou publikoval v rubrice krimi a toto úterý sbíral materiál pro svůj článek na polovojenské základně v Tripure, kde byl zastřelen. Policie z jeho vraždy obvinila velitele jednoho z tripurských sborů Tapana Debbarmu, který nařídil svému bodyguardovi, aby Bhaumika zabil. Oba muži byli zatčeni. Podle Bhaumikova editora se novinář ničím neprovinil, jen svou zvědavostí. Na základně vyšetřoval pochybné finanční machinace.

Tripurský tisk se rozhodl místo editoriálu nechat prázdné místo, dnešní akci nazvali „institučním protestem“, zahraničním médiím to sdělil editor novin Tripura Times Manas Paul. „Vraždu dvou novinářů během jednoho měsíce, to nemůžeme přejít mlčením,“ řekl Paul agentuře ANI.

Případ dvou zavražděných novinářů

Další novinář Santanu Bhowmick byl v září unesen a následně zavražděn gangem, který se snažil utajit válku mezi tamními kmeny. Jeho zohavené tělo bylo objeveno druhý den. Editorka a aktivistka Gauri Lankešová byla zastřelená na prahu vlastního domu, její smrt vyvolala národní protesty. Lankešová se ostře vyjadřovala proti pravicové ideologii indické vládnoucí strany Bháratíja džantá. K její vraždě došlo také v září, vrazi novinářů stále nebyli dopadeni.

Výbor na ochranu novinářů vydal zprávu, ve které uvedl, že od roku 1992 bylo v Indii „naprosto bezdůvodně“ zavražděno 27 novinářů, dalších 25 bylo zabito kvůli jejich práci. Za posledních 10 let indická policie nedopadla ani jednoho pachatele. Nejvíce ohrožení jsou žurnalisté pracující mimo velká města, píšící jiným než anglickým jazykem nebo ti, kteří se zabývají tématy jako zločiny, korupce či lukrativní průmyslové zdroje.

Ženu v Indii znásilnili na ulici a nikdo jí nepomohl:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi