Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvojitý agent KGB a špion v 95 letech promluvil: Ve světě teď zuří bitva mezi dobrem a zlem

Autor: Darina Jíchová - 
12. listopadu 2017
09:32

George Blake, dvojitý agent KGB, který během studené války infiltroval britskou tajnou službu MI6, v předvečer svých jubilejních 95. narozenin promluvil o svých zkušenostech. Ve svém emotivním projevu vyzval současné agenty ruské rozvědky, aby zachránili svět před atomovou válkou.

Blake řekl, že nyní ve světě probíhá „skutečná bitva mezi dobrem a zlem“ a uvedl, že ruští agenti musí zachránit lidstvo před jeho destrukcí. Tento melodramatický okamžik přišel těsně před jeho narozeninami. Byl to první rozhovor bývalého agenta od roku 2012, nyní však pobídl ruské agenty ze Služby vnější rozvědky (SVR), aby zachránili svět. Špioni podle něj nyní stojí před „obtížnou a náročnou“ misí. „Věřím, že se této mise chopíte odvážně a nesobecky. Věřím, že zvítězíte a porazíte toho proradného nepřítele. Tato víra mi dává sílu,“ nechal se slyšet.

„Ženy a muži ze SVR musí zachránit svět, který stojí na pokraji jaderné války. Pokud by skutečně měla vypuknout, lidstvo by bylo naprosto zničené a na vině by byli nezodpovědní politici,“ dodal. Přestože jeho řeč působí dost pateticky, jeho slova byla citována v oficiálním prohlášení SVR, které bylo publikováno ve většině ruských médiích.

Kariéra dvojitého agenta

Blake se narodil v Nizozemsku a vychován byl v Egyptě. Do Británie dorazil za války se zbytkem nizozemského odporu. Následně vstoupil ke královskému námořnictvu, odkud ho v roce 1944 naverbovala tajná služba MI6. Na počátku korejské války v roce 1950 sloužil v Soulu, ale záhy se dostal do severokorejského zajetí. Poté, co se stal svědkem nelítostného bombardování severokorejských měst, vstoupil do komunistické strany. Ta mu zajistila první kontakt s KGB.

„Když jsem viděl ty americké mašiny, jak zabíjí civilisty, rozhodl jsem se stát špionem,“ řekl během rozhovoru. „Tehdy jsem si uvědomil, že takové konflikty jsou nebezpečné pro celé lidstvo. Bylo to nejdůležitější rozhodnutí mého života. Dobrovolně jsem vstoupil do sovětské zpravodajské služby, abych pomohl ochránit světový mír,“ prohlásil Blake.

Z Londýna do Ruska prchal v krabici

Popisoval, jak byl propuštěn ze zajetí a MI6 ho poslala do Berlína. Odtud do Sovětského svazu posílal informace KGB. Prozradil tak mnoho tajných operací, například stavbu tunelu, při které mělo dojít k napíchnutí telefonních linek ve východním Berlíně. Jeho zradu prozradil polský dezertér v roce 1961. Britský soud ho za velezradu odsoudil na 42 let vězení, což v té době byl nejdelší trest v dějinách země.

V roce 1966 se Blakeovi podařilo uprchnout za pomoci irského zločince a dvou mužů, kteří si odpykávali trest za pořádání nedovolené demonstrace. Zamířil do Francie a pak do Berlína. Cestoval uzavřený v dřevěné krabici, která byla umístěná v podvozku auta. Dorazil až do Ruska, kde žije dodnes. Bydlí na venkově poblíž Moskvy. Jeho žena, sektářka z MI6, se kterou má tři děti, se s ním rozvedla.

Řekl, že Rusko se stalo jeho „druhým domovem“. Během svého rozhovoru uvedl, že by tímto způsobem chtěl poděkovat agentům SVR za jejich dlouholeté přátelství a porozumění. Současný šéf SVR Sergej Naryškin patřil mezi gratulanty. Popsal Blakea jako „spolehlivého přítele, moudrého muže a skvělého učitele“, který byl pro něj i mnoho dalších agentů vzorem.

žanyn ( 12. listopadu 2017 10:57 )

Britský soud ho za velezradu odsoudil na 42 let vězení, což v té době byl nejdelší trest v dějinách země.... Jak typické. Za upozornění na zločin ten nejtvrdší trest. Co je na takové lumpárně vlastizrádného???

Zobrazit celou diskusi