Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Členové katalánské vlády už jsou na svobodě. Za exšéfku přišla kauce 3,8 milionu

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2017
15:28

Španělský nejvyšší soud dnes nařídil propuštění bývalé předsedkyně katalánského parlamentu z vazby, do které Carme Forcadellovou poslal ve čtvrtek večer. Nové rozhodnutí soud učinil poté, co obdržel kauci ve výši 150 000 eur (3,8 milionu korun), kterou zaplatila separatistická organizace ANC, informoval o tom list El País. Forcadellová a další členové vedení katalánského parlamentu jsou obviněni ze vzpoury.

Forcadellová strávila noc ve vazební věznici Alcalá Meco poblíž města Alcalá de Henares severovýchodně od Madridu. Kdy přesně by měla být propuštěna, soudce neuvedl. Do vazební věznice podle něj ale už vyrazil zástupce soudu, který bývalou předsedkyni katalánského parlamentu informuje o podmínkách kauce. Ty zahrnují mimo jiné odevzdání pasu a nutnost hlásit se jednou týdně soudu.

Forcadellová patří do šestice politiků z vedení katalánského parlamentu, kteří stanuli před nejvyšším soudem kvůli snahám o nezávislost regionu na severovýchodě Španělska. Za vzpouru jim hrozí až 25 let vězení.

Další čtyři členové parlamentního vedení Lluís María Corominas, Lluís Guinó, Anna Simóvá a Ramona Barrufetová byli na svobodu propuštěni už ve čtvrtek, soud jim stanovil kauci ve výši 25 000 eur na osobu (640 000 korun). Poslední člen sesazeného vedení Joan Josep Nuet, který v parlamentu hlasoval proti vyhlášení nezávislosti, byl ponechán na svobodě bez kauce či jiných podmínek.

Forcadellová a ostatní čekají na soud

Ve čtvrtek Forcadellová i ostatní nejvyššímu soudu tvrdili, že nezávislost schválená katalánským parlamentem 27. října má pouze symbolický charakter a žádnou právní platnost. Kvůli údajné vzpouře je stále ve vazbě osm členů katalánské vlády, kterou odvolal centrální kabinet v Madridu. Její bývalý předseda Carles Puigdemont a čtyři další ministři uprchli do Belgie a bojují proti svému vydání do vlasti.

To, že Forcadellová strávila včerejší noc ve vazební věznici, vyvolalo nesouhlasné reakce u katalánských separatistů. „Carme Forcadellová strávila noc ve věznici, protože umožnila demokratickou debatu. Protože dovolila mluvit a hlasovat! Taková je španělská demokracie,“ napsal včera na Twitteru sesazený premiér Puigdemont.

Oslavy katalánské nezávislosti:

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi