Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pro nezávislost Katalánska bylo 90 procent voličů. Na její vyhlášení zbývá 48 hodin

Autor: jer, ČTK - 
6. října 2017
19:05

Katalánská vláda v pátek zveřejnila konečné výsledky Madridem neuznávaného referenda o nezávislosti. Zúčastnilo se jej 43 procent voličů, 90,1 procenta z nich se vyslovilo pro odtržení od Španělska.

Podle listu La Vanguardia oznámením výsledků začala běžet 48hodinová lhůta, kterou zákon zablokovaný španělským ústavním soudem dává katalánskému parlamentu na vyhlášení nezávislosti.

Připomeňte si napadení Marty Torrecillasové španělskou policií:

Podle v pátek zveřejněných plánů katalánského vedení se má očekávané jednání parlamentu za účasti premiéra Carlese Puigdemonta konat v úterý v podvečer.

Parlamentní činitelé, na které se obrátili novináři, zatím neuvedli, zda se budou snažit přesunout zasedání na dřívější datum splňující stanovenou lhůtu, která podle katalánského deníku uplyne v neděli odpoledne. Není přitom jasné, zda parlament výsledky hlasování již obdržel. Deník La Vanguardia ale tvrdí, že vláda je poslancům už poslala.

Takto se policie v neděli snažila zabránit konání referenda:

Poslanci dvou separatistických stran v pátek podle listu El Mundo uvedli, že formace disponující většinou křesel v parlamentu zahájily jednání o konkrétní podobě deklarace nezávislosti. Španělský ústavní soud plánovanou schůzi katalánského zákonodárného sboru pozastavil, neboť jakékoli kroky směřující k vyhlášení nezávislosti jsou podle něj v rozporu se španělskou ústavou. Soud zároveň pohrozil poslancům trestním postihem.

Vše o referendu v Katalánsku najdete zde

nazor ( 6. října 2017 22:19 )

Stejně jich volilo málo, na El País píšou, že to bylo jen 38%. Proč ukazujete tu lhářku Martu, vždyť už se přiznala ve šp.tv, že si ty zlomený prsty vymyslela. Podvodnice je to. A nebyla sama. Uznávám, že zákrok byl celkově zbytečný a tvrdý, ale je to nečestné takhle si vymýšlet. Katalánci ničím netrpí, mají svou nezávislost. A navíc jsou lakotní. Ve Španělsku kolují o nich vtipy, že když dojde k placení v hospodě, tak se vytratí.

Zobrazit celou diskusi