Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Skandál v Riu. Šéf Brazilského olympijského výboru podplácel, z vězení je venku

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. října 2017
21:00

Bývalý předseda Brazilského olympijského výboru Carlos Nuzman (75) byl z rozhodnutí nejvyššího soudu propuštěn z vězení, kde se ocitl kvůli podezření z ovlivnění pořadatele loňských her v Riu de Janeiro a dalších trestných činů.

Nuzman podle vyšetřovatelů pomáhal mimo jiné rozdělit dvoumilionové úplatky (asi 44 milionů korun), aby získal hlasy pro kandidaturu Ria. Policie ho obvinila také z praní špinavých peněz, korupce či organizovaného vyděračství. Zatčen byl před dvěma týdny.

Podle nejvyššího soudu však jeho zatčení nebylo úměrné vzneseným obviněním. Po propuštění nesmí Nuzman vycestovat z Brazílie ani kontaktovat ostatní obviněné osoby v tomto případu, kterých je pět.

Mezi obviněnými z korupce jsou i bývalý senegalský člen MOV Lamine Diack a jeho syn Papa Massata Diack, bývalý ředitel Brazilského olympijského výboru Leonardo Gryner a někdejší guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral. Zprostředkovatelem podle vyšetřovatelů byl brazilský podnikatel Arthur Soares.

Mezinárodní olympijský výbor pozastavil obviněnému Nuzmanovi členství. Riu de Janeiro byly olympijské hry přiděleny v říjnu 2009, brazilské velkoměsto dostalo ve volbách přednost před Chicagem, Tokiem a Madridem.

 

Peníze vyšly nazmar, olympijská vesnice chátrá:

Video  Miliardy v trapu: Olympijská vesnice v Riu chátrá.  - Reuters, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi