Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový Zéland má po měsíci premiérku. V čele země stanula labouristka Ardernová

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. října 2017
23:45

V čele Nového Zélandu stane po zářijových volbách vůdkyně Novozélandské strany práce Jacinda Ardernová (37). Podařilo se jí získat podporu malé nacionalistické strany Nový Zéland především, kterou potřebovala k sestavení budoucí vlády. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP.

Volby 23. září vyhrála vládní Novozélandská národní strana dosavadního premiéra Billa Englishe, nepodařilo se jí ale získat většinu. Ve 120členném parlamentu obdržela 44,4 procenta odevzdaných hlasů, což jí zajišťuje jen 56 poslaneckých křesel. Koaliční jednání se táhla takřka měsíc.

Dosud opoziční Novozélandská strana práce, která v hlasování získala 36,9 procenta hlasů a 46 poslaneckých mandátů, se nakonec na spolupráci dohodla s nacionalistickou stranou Nový Zéland především, která získala 7,2 procenta hlasů a devět míst v parlamentu.

Koalici Ardernové budou podporovat také Zelení, kteří skončili čtvrtí, nebudou ale součástí vlády, napsala agentura AP.

Kudy se bude ubírat vláda Ardernové

Ardernová, která bude podle AP nejmladší vůdkyní Nového Zélandu za více než 150 let a třetí ženou v čele vlády, bývá přirovnávána k dalším mladým, charizmatickým vůdcům, jako je kanadský premiér Justin Trudeau či francouzský prezident Emmanuel Macron.

Ardernová řekla, že vicepremiérská funkce byla nabídnuta šéfovi strany Nový Zéland především Winstonu Petersovi. Jednání o obsazení dalších vládních postů budou pokračovat v pátek, dodala. Peters prosazuje nacionalistickou politiku, chce radikálně snížit imigraci a zakázat cizincům kupovat farmy v zemi.

Labouristická vůdkyně Ardernová v předvolební kampani slibovala mimo jiné investovat více peněz do zdravotní péče a vzdělání, nechat postavit tisíce cenově dostupných bytů a vyčistit znečištěné vodní toky. Ardernová vedení Novozélandské strany práce převzala v srpnu a úspěch labouristů ve volbách analytici přičítají především jí. Do té doby se prý hovořilo o bezproblémové obhajobě mandátu Novozélandské národní strany.

Kdo je Jacinda Ardernová?

Ardernová pochází z novozélandského Hamiltonu a letos v červenci oslavila 37. narozeniny, je svobodná a bezdětná. Jejím partnerem je v současné době televizní moderátor Clarke Gayford. Patří mezi liberalisty, je mimo jiné zastánkyní sňatků párů stejného pohlaví a podporuje uvolnění zákona o potratech.

Vystudovala politologii a public relations na univerzitě ve Waikatu v roce 2001. Po studiích pracovala v kanceláři novozélandské premiérky Helen Clarkové. Poté žila v Londýně, kde působila jako politický poradce tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira. V roce 2008 byla zvolena prezidentkou Mezinárodního svazu socialistické mládeže. V témže roce se stala poslankyní novozélandského parlamentu.

Pozornost v médiích vzbudila během předvolební kampaně, kdy na dotaz moderátora Marka Richardsona z televizní stanice TV3, zda se plánuje stát matkou a jako premiérka by případně nastoupila na mateřskou dovolenou, odpověděla, že tato otázka je v dnešní době pro ženu nepřijatelná.

Volby čekají i Českou republiku:

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi