Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kotlebovci neuspěli s domobranou. Chtěli ozbrojence v krajích, v hlasování propadli

Autor: ČTK - 
19. října 2017
13:59

Pravicově populistická slovenská strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) neuspěla ve Sněmovně se svým návrhem, aby samosprávné kraje mohly zřizovat ozbrojené pořádkové složky pro potírání kriminality. Zavedení takzvané domobrany podpořilo při hlasování pouze 14 ze 126 přítomných poslanců, předloha již předem vyvolala odmítavé reakce nevládních organizací i politiků.

Předseda LSNS Marian Kotleba, který bude v nadcházejících krajských volbách obhajovat post předsedy (hejtmana) Banskobystrického kraje, v parlamentní rozpravě tvrdil, že domobrana by nenahrazovala policii, ale doplňovala ji hlavně v oblasti prevence.

„Nejde o žádné stranické polovojenské jednotky. Jde o to, abychom slušným lidem dali možnost aktivně se začít podílet na ochraně života, zdraví a majetku,“ řekl Kotleba.

Podle LSNS, jejíž představitelé se v minulosti v uniformách účastnili například protiromských pochodů, jsou obyvatelé v mnoha regionech země „obtěžováni, napadáni, znásilňování a vražděni asociály“. Již v minulosti strana neúspěšně navrhovala zmírnění podmínek pro držení zbraní.

Z údajů slovenského ministerstva vnitra vyplývá, že od roku 2006 počet trestných činů v zemi klesl o dvě pětiny. Loni v porovnání s předchozím rokem ale přibylo vražd a také násilné kriminality, podle ministerstva i kvůli důrazu policie na vyšetřování případů domácího násilí.

LSNS na Slovensku už dříve vyvolala pozornost nasazením vlastních hlídek do vlaků. Toto opatření rovněž zdůvodňovala snahou o zajištění bezpečnosti cestujících. Omezit aktivity LSNS ve vlacích se nejprve snažil sám státní železniční dopravce ZSSK. Později parlament změnou zákona rozhodl, že dohled nad veřejným pořádkem a ochranu cestujících ve vlacích a na nádražích mohou vykonávat pouze policie a osoby, které určí dopravce či provozovatel železniční infrastruktury.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi