Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řádění orkánu u sousedů: V Polsku bouře zabíjela, v Německu ochromila železnici

Autor: ČTK, var - 
6. října 2017
10:02

Bouře Xavier dál trápí střední Evropu. Železniční doprava je v severních oblastech Německa po řádění bouře nadále ochromena. Mnozí cestující strávili noc v hotelích nebo lůžkových vlacích, které k tomu účelu poskytly na nádražích německé dráhy. Nejméně dva mrtvé a 39 zraněných po sobě zanechala vichřice v Polsku. Podle médií se 800 tisíc lidí ocitlo bez elektřiny.

Výpadky vlakových spojů na hlavních tratích v Německu nadále komplikují život nejen lidem cestujícím na delší vzdálenost, ale také lidem, kteří vlakem dojíždějí do zaměstnání. I v pátek museli počítat se zrušenými nebo výrazně opožděnými spoji.

V pátek ráno zůstával nadále přerušený provoz na hlavních tratích mezi Hannoverem a Berlínem, Hamburkem a Berlínem, Hamburkem a Hannoverem a Hamburkem a Kielem, informovala agentura DPA.

Stromy na kolejích nebo poškozené troleje

Tlaková níže Xavier si ve čtvrtek v Německu vyžádala nejméně sedm mrtvých. Zvlášť silně bouře vyvracející stromy zasáhla spolkové země Berlín, Braniborsko, Hamburk a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Zatímco například hamburská veřejná doprava se v pátek ráno podle DPA zjevně pomalu vrací k normálu, v dálkové dopravě hrozí nadále chaos. Přerušení provozu na severu a severovýchodě Německa by navíc mohlo mít dopady na celoněmeckou železniční síť, řekl DPA v noci na pátek mluvčí společnosti Deutsche Bahn.

V Berlíně dráhy ráno radily cestujícím využívajícím regionální spoje, aby využili jiných dopravních prostředků. „Celá síť v regionu je silně omezena. Máme mnoho stromů na kolejích, poškozené trolejové vedení a utržená návěstidla,“ řekl mluvčí. Opravy podle něj budou trvat pravděpodobně celý den.

 V Polsku hasiči řešili více než 10 tisíc případů

V Polsku ve městě Ośno Lubuskie, ležícím poblíž hranic s Německem, se ve čtvrtek zřítil ze střechy svého domu sedmašedesátiletý muž, který se pokoušel příbytek zajistit před vichrem. Rovněž na západě Polska spadl strom na ženu, která zraněním podlehla v nemocnici.

Hasiči během noci kvůli vichřici zasahovali ve více než 10 tisíc případech, většinou kvůli vyvráceným stromům. „Od včerejška do dnešního rána v celé zemi pracuje více než 41 tisíc hasičů, vybavených více než 9 200 vozidly. Poškozeno bylo celkem 891 budov, včetně 460 obytných domů,“ řekl mluvčí hasičů Pawel Frontczak.

Orkán podle listu Gazeta Wyborcza dorazil do Polska ve čtvrtek večer a postupně se přesouval ze západu na východ. Přinejmenším ve dvou případech stromy spadly na auta, jejichž posádky vyvázly se zraněním. V Poznani místy netekla voda a nejezdila městská doprava, vlaky měly i čtyřhodinová zpoždění.

Video  Jako by to byly papírové hračky: Silný vichr převracel kamiony!  - TV Markíza
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi