Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Ať se Mayová omluví za Johnsona,“ žádají Libyjci po výroku o odklízení mrtvol

Autor: ČTK, mah - 
6. října 2017
06:40

Britský ministr zahraničí Boris Johnson má za sebou další diplomatický přešlap. V úterý doporučil Libyi, aby odklidila mrtvoly z pobřežního města Syrta, kterou by následně mohli proměnit v příští Dubaj. Jeho výrok se ale nelíbí vládě v Tripolisu ani konkurenčnímu parlamentu v Tobrúku. Oba proto požadují vysvětlení a případnou omluvu, ta by měla zaznít z úst britské premiérky Theresy Mayové. 

„Mají skvělý nápad proměnit Syrtu... v příští Dubaj,“ pronesl v projevu na konferenci své Konzervativní strany. „Jediná věc, kterou musí udělat, je odstranit mrtvá těla, a pak přijdeme,“ slíbil za britské turisty a investory.

 

Faíz Sarrádž, premiér vlády v Tripolisu podporované OSN, si předvolal britského velvyslance v Libyi. Žádal jej o vysvětlení Johnsonových výroků, které podle agentury AFP považuje za „nepřijatelné“.

Výbor pro zahraniční záležitosti parlamentu ve východolibyjském Tobrúku označil Johnsonova slova za „nezodpovědná“. Žádá, aby z Londýna zazněla oficiální omluva. Vyslovit by ji měla i premiérka Theresa Mayová, napsal server listu The Guardian.

Johnsonovu poznámku již kritizovali britští opoziční politici i někteří konzervativci. Ministr zahraničí, jenž je diplomatickými přešlapy známý, svůj komentář hájí. Odklízení těl ve městě podle něj ztěžují nastražená výbušná zařízení.

Syrta byla baštou džihádistů z organizace Islámský stát. Loni v prosinci ji po několikaměsíčních bojích osvobodily milice blízké Sarrádžově vládě.

Británie a Francie vedly v roce 2011 vojenskou intervenci, která pomohla svrhnout režim dlouholetého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Severoafrická země se následně propadla do chaosu, který si vyžádal tisíce obětí. O moc nadále soupeří dvě vlády a různé další skupiny. Rozvratu zneužívají zločinecké sítě pašeráků lidí, které z Libye vypravují do Evropy většinu lodí s africkými migranty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi