Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nobelovu cenu za fyziku dostali tři Američané. Dokázali to, co tvrdil Einstein

Autor: ČTK, var - 
3. října 2017
12:45

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů Rainer Weiss, Bary Barish a Kip Thorne za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru. Jména oznámila v úterý Královská švédská akademie věd.

„Je to něco zcela nového a odlišného, co nám otevírá dosud nespatřené světy... Na ty, kterým se podaří zachytit (gravitační) vlny a interpretovat jejich poselství, čekají bohaté objevy,“ uvedla akademie v prohlášení.

Gravitace neboli přitažlivost se šíří ve vlnách, jako například světlo. Takzvané gravitační vlny předpověděl v rámci všeobecné teorie relativity již před téměř sto lety Albert Einstein, vědcům se je ale podařilo zachytit teprve nedávno. Využili k tomu obří laserové detektory označované zkratkou LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), které dokázaly zaznamenat mimořádně slabé vibrace vycházející z gravitačních vln.

Weiss dostane půlku odměny

Nobelova cena je letos v jednotlivých kategoriích dotována devíti miliony švédských korun (24,4 milionu Kč). V případě fyziky polovina této částky připadne německému rodákovi s americkým občanstvím Weissovi, druhou polovinu si rozdělí Barish a Thorne.

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství. Tu dostala trojice Američanů Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young za výzkum v oblasti chronobiologie.

 

Ve středu se svět dozví laureáta ceny za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí bude vyhlášena Nobelova cena za ekonomii. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince – cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.

..krakonos500 ( 3. října 2017 14:18 )

Mimochodem, Einstein gravitační vlny sice objevil ve svých výpočtech, ale pokládal je za chybu. Ta první zachycená vlna pochází ze srážky dvou singularit (černých děr) před miliardou let, tedy miliardu světelných let daleko. Gravtační vlny, jako jedna z interferencí, se šíří rychlostí světla.

..krakonos500 ( 3. října 2017 14:02 )

To jsme předpokládali již předloni, když se podařilo zachytit první gravitační vlnu již při dokončování LIGO.

Zobrazit celou diskusi