Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Plastický chirurg zbytečně operoval prsa. Půjde na rok do vězení a zaplatí miliardu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. září 2017
13:30

Britský soud ve středu schválil plán odškodnění obětí lékaře Iana Patersona (59) částkou ve výši 37 milionů liber (1,1 miliardy korun). Patersona, který prováděl svým pacientům operace prsou na základě smyšlených či přehnaných diagnóz, poslal soud v květnu do vězení na 15 let. V srpnu mu odvolací soud trest zvýšil na dvacet let za mřížemi, informovala stanice Sky News.

Soud schválil vytvoření fondu na odškodnění Patersonových obětí. V přepočtu více než miliardu korun by z něj mělo dostat zhruba 750 lidí. Téměř tři čtvrtiny určené částky dá do fondu na základě soudního verdiktu nemocniční společnost Spire Healthcare, druhý největší poskytovatel soukromé zdravotní péče v Británii, pro kterou Paterson operace prováděl. Další část uhradí lékařova pojišťovna.

Paterson svým pacientkám a pacientům, které ošetřoval na soukromé klinice v letech 1997 až 2011, tvrdil, že jim hrozí onemocnění rakovinou prsu, a musí proto na operaci. U řady z nich to sice byla pravda, operace ale podle znalců nebyla nutná. Část lidí dokonce rakovinou ohrožená vůbec nebyla.

Lékař odebral řadě osob části zdravé tkáně a některým provedl takzvanou mastektomii, tedy odstranění celých prsních žláz, ačkoli to podle odborníků z medicínského hlediska nebylo vůbec nutné. Motiv jeho počínání není jasný. Podle soudu mu ale mohlo jít i o zisk.

V červnu soud Patersona poslal za ublížení na zdraví ve dvaceti případech na 15 let do vězení. V srpnu soud vyšší instance uvedl, že květnový rozsudek je „příliš mírný, a zvýšil ho na dvacet let odnětí svobody. Tento týden k tomu soudkyně nejvyššího britského soudu Whiplleová přidala finanční odškodnění.

„Žádné peníze jizvy nezahojí“

„Žádné finanční vyrovnání obětem nezahojí jejich fyzické a psychické jizvy, které po sobě Patersonovy zákroky zanechaly. Doufám, že jim výhra v tomto soudním procesu přinese alespoň částečnou úlevu,“ uvedla právní zástupkyně jedné z obětí Emma Doughtyová, své sympatie k pacientům a pacientkám neskrývala ani soudkyně.

Výkonný ředitel nemocniční společnost Spire Healthcare Simon Gordon se k situaci vyjádřil následovně: „K něčemu takovému nemělo vůbec dojít. Zvýšili jsme dohled nad našimi soukromými nemocnicemi. Přebíráme částečnou odpovědnost, kdybychom trvali na přísnějších a častějších kontrolách, mohli jsme tomu předejít,“ řekl ve své omluvě všem poškozeným.

Pacientka: Nenávidím ho. Ať teď trpí on

Mnoho z Patersonových obětí se rozhodlo promluvit o tom, co se jim stalo. Jedna z nich, Frances Perksová, poskytla rozhovor stanici BBC. „Přišla jsem kvůli němu o práci i o domov, teď chci vidět, jak trpí on,“ řekla Perksová, které rakovina prsu vzala matku i sestru. Když se tedy na jejím mamografu objevila bulka, neváhala a vyhledala specialistu. Byl jí doporučen právě Paterson. „Řekl mi, že nejlepší bude úplná mastektomie, jinak hrozí, že se rakovina rozšíří,“ uvedla Pekrsová.

Musela podstoupit celkem devět operací, ale nakonec se dozvěděla, že ani jedna z nich nebyla nutná. Jeho doporučení obrátilo její život vzhůru nohama. „Měla jsem strach, moje matka i starší sestra na rakovinu prsu zemřely. Každý rok jsem chodila na mamograf.“ Po důkladné analýze doktoři zjistili, že nádor, který měla v prsu, byl benigní. „Nenávidím ho, jsem ráda, že skončil ve vězení,“ dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi