Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump konečně okomentoval zkázu Portorika. Místo pomoci mu připomněl obří dluh

Autor: Darina Jíchová - 
26. září 2017
15:20

Donaldu Trumpovi trvalo pět dní, než zareagoval na spoušť, kterou v Portoriku způsobil hurikán Maria. Trump se k celé situaci vyjádřil jak jinak než na Twitteru. Jeho příspěvek postrádal jakýkoliv soucit se skoro 3 a půl miliony Američanů, kteří na ostrově žijí. Zpráva měla zvláštní podtón, ze kterého vyznívalo, že si za to místní můžou sami.

Ve třech na sobě navazujících tweetech prezident mimo jiné napsal: „Texas a Florida jsou na tom skvěle, ale Portoriko, které už před hurikánem mělo zničenou infrastrukturu a taky obrovský dluh, je v problémech.“ Trump pod příspěvek nedoplnil nic, co by se týkalo nějaké státní pomoci. Portoriko je ale stále součástí Spojených států a má na ni nárok.

Dluhy u bankéřů

Trump uznal, že „většina ostrova byla zničena“, ale jen zběžně zmínil to, že je ostrov bez proudu. Soustředil se spíš na otázku financí – zmínil několik miliard dolarů, které Portoriko dluží Wall Street a dalším bankám. Podle prezidenta s tím musí něco udělat. Nejlépe hned.

Ještě než hurikán zasáhl ostrov, vypadaly Trumpovy příspěvky úplně jinak. „Jsme s vámi,“ napsal jen pár hodin předtím, než Maria ostrov odřízla od jakékoliv komunikace.

Po pěti dnech čekání na nějakou zprávu z Bílého domu většině obyvatel přijde, že prezident rozhodně „s nimi“ není. Federální agentura pro zvládání krize (FEMA) na ostrov poslala 700 svých zaměstnanců, nyní se v Portoriku nachází kolem 10 tisíc federálních pracovníků, kteří pomáhají se zajišťováním základních potravin a vody. Na ostrově pokračují záchranné operace.

Trump posledních pět dní strávil slovní potyčkou s afroamerickými sportovci, problémy hispánských Američanů jako by ho ani nezajímaly. Trumpova vláda rovněž odmítla zrušit omezení, která jsou uvalena na zahraniční lodě vplouvající do Karibiku, v případě Floridy a Texasu to přitom nebyl žádný problém. Kvůli tomu se dodávky pomoci zpožďují. 

Ve svém posledním tweetu Trump píše: „Jídlo, voda a léky jsou to hlavní – zatím to jde dobře“. Guvernér Portorika Ricardo Rossello, který situaci řeší přímo na ostrově, ale uvedl, že Portoriko je na pokraji humanitární krize.

Rossello včera poděkoval bývalému prezidentovi Georgi H. Bushovi a bývalému guvernérovi Texasu Jebu Bushovi za jejich pomoc a podporu. Portoričané naštěstí nemají možnost si prezidentovy tweety přečíst, protože jsou stále bez proudu. Veřejnost Trumpovu reakci však rychle odsoudila.

Zobrazit celou diskusi