Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trumpovi hrozí New York žalobou. Pokud zruší ochranu dětských migrantů

Autor: simao, ČTK - 
4. září 2017
20:59

Americký stát New York se chystá zažalovat prezidenta Donalda Trumpa, pokud zruší program na ochranu dětských přistěhovalců zavedený předchůdcem Barackem Obamou.

Podle amerických médií se chystá šéf Bílého domu tento krok, který by mohl vést k deportaci statisíců lidí, oznámit v úterý. Newyorský guvernér Andrew Cuomo dnes oznámil, že se případnému zrušení programu známému pod zkratkou DACA pokusí zabránit soudní cestou.

„Prezidentův krok převrátí naruby životy statisíců mladých lidí, kteří vždy nazývali svým domovem jen Ameriku,“ prohlásil Cuomo.

Nařízení vydané Obamovou vládou v roce 2012 umožňuje lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči jako děti, získat dočasnou ochranu před vyhoštěním a pracovní povolení.

Podle statistik amerických imigračních úřadů pobývalo vloni v rámci ochranného programu v USA přes 700 tisíc lidí. Trump chystaným krokem naplňuje své předvolební sliby, že výrazně omezí počet nelegálních přistěhovalců na území Spojených států. Jeho vláda už letos zrušila jinou směrnici, která měla chránit před deportací rodiče dětí, kteří žijí v USA legálně jako američtí občané.

Přistěhovalci berou Američanům práci, hlásal Trump

Podle zdrojů agentury Reuters chce Trump, aby jeho rozhodnutí začalo platit až po uplynutí půlroční lhůty, během níž bude mít Kongres šanci vyřešit ochranu dětských migrantů zákonnou úpravou. Vzhledem k převaze republikánů v obou komorách zákonodárného sboru se však očekává, že k žádným vstřícným krokům parlament nesáhne.

Trump v loňské předvolební kampani sliboval snížit počet nelegálních přistěhovalců pobývajících v USA, kteří podle něho berou práci rodilým Američanům. Jeho oponenti s odvoláním na statistiky tvrdí, že v posledních letech počet přistěhovalců z Mexika klesá a velká část se jich dobrovolně vrací do své rodné země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi