Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hořké vítězství Merkelové: Propad i ztráta partnera. Odpůrci migrantů jásají

Autor: ČTK, simao - 
24. září 2017
18:31

Je to další vítězství, už čtvrté v řadě. Ale tentokrát ne tak suverénní jako jindy. Koalice CDU/CSU v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou dokázala v Německu opět vyhrát volby. Rivalové však posílili, do Spolkového sněmu míří i protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). A dosavadní koaliční partner SPD míří do opozice. Sesazení Merkelové přitom Martinu Schulzovi nevyšlo.  

Angela Merkelová stojí v čele německé vlády dlouhých 12 let. A podle odhadů výsledků voleb by měla coby kancléřka pokračovat. Německé parlamentní volby totiž její koalice CDU/CSU vyhrála.

CDU/CSU získala podle prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 32,5 procenta hlasů, SPD 20 procent. Obě strany současné velké koalice si tak oproti předchozím volbám výrazně pohoršily. A pokud se zisk 32,5 procent pro Merkelovou a spol. potvrdí, půjde o nejhorší výsledek od roku 1949.

Video  První slova Angely Merkelové po volebním vítězství: Doufali jsme v o něco lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Chtěli jsme lepší výsledek, přiznala Merkelová

CDU/CSU měla v roce 2013 podporu 41,5 procenta voličů, SPD 25,7 procenta. Sociální demokraté skončili podle prognózy i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů.

Přáli jsme si trochu lepší výsledek, ale dosáhli jsme svých cílů, uvedla Merkelová. Voliče, které strany konzervativní unie CDU/CSU ztratily, chce Merkelová získat zpět. „Dobrou politikou“ je chce zbavit starostí i strachu.

„Mám radost, že jsme dosáhli svých strategických volebních cílů,“ říkala Merkelová. Můžeme vytvořit vládu a nikdo nemůže vytvořit vládu proti nám, pochvalovala si. Po dvanácti letech u moci není podle ní vítězství CDU/CSU „vůbec samozřejmostí“.

„Volební výsledek spolkových voleb 2017 je pro nás hořkým zklamáním, jak společný výsledek CDU/CSU, tak výsledek CSU v Bavorsku,“ reagoval na odhady předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

Angela Merkelová po zveřejnění předběžných výsledků voleb pronesla projev. Angela Merkelová po zveřejnění předběžných výsledků voleb pronesla projev. | Reuters

Sociální demokraté odchází do opozice

Vedení německé sociální demokracie, která doposud vládla v koalici s unií konzervativních stran CDU/CSU, se po oznámení odhadu výsledků parlamentních voleb rozhodlo pro odchod do opozice. Uvedl to dosavadní předseda parlamentní frakce SPD Thomas Oppermann.

Za „hořkou porážku“, která je jasným odmítnutím pokračování velké koalice, označil ve vysílání televize ARD Oppermann odhad výsledků voleb do Spolkového sněmu.

Předseda Sociálních demokratů Martin Schulz po vyhlášení předběžných výsledků voleb v Německu Předseda Sociálních demokratů Martin Schulz po vyhlášení předběžných výsledků voleb v Německu | ČTK

Jásot u odpůrců uprchlíků a islámu

Ve volebním štábu protiimigrační strany Alternativy pro Německo vypukl po oznámení prvních odhadů jásot. „Poženeme je a vezmeme si svou zemi zpátky, řekl jeden z volebních lídrů strany Alexander Gauland.

Se ziskem 13,5 procenta vyhrála AfD souboj o třetí místo a bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s 9 procenty a Zelení s 9,5 procenta. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,5 procenta hlasů.

Lídři AfD (Alternativa pro Německo): Zleva Alexander Gauland, Alice Weidel a Joerg Meuthen Lídři AfD (Alternativa pro Německo): Zleva Alexander Gauland, Alice Weidel a Joerg Meuthen | Reuters

Co dál? Do vlády mohou Zelení i Svobodní

Oslabení CDU/CSU, která pod Merkelovou dosáhla svého nejhoršího výsledku zatím v roce 2009 se 33,8 procenta, předvolební průzkumy předpovídaly, takto dramatický propad se ale nečekal. V úvahu nyní přichází v zásadě jen koalice CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených. Případně menšinová vláda CDU/CSU s podporou SPD.

Ještě v červenci se konzervativní unie pohybovala kolem 40 procent, od té doby ale postupně klesala. Poslední průzkumy před volbami jí přisuzovaly většinou kolem 36 procent hlasů.

vikiki ( 25. září 2017 09:37 )

Kdo ji asi tak volil, turci a další co už tam jsou déle a můžou volit, normálni lidé to nemůžou volit toto monstrum, asi ji dobře platí

vikiki ( 25. září 2017 09:33 )

Merkelová je přerostlé jeble děcko, kdyby prohrála leží na zemi a kope nohama

fesak2 ( 25. září 2017 07:59 )

Psát bez 'hacku a carek' má své kouzlo. Takže 'Merkel je mocichtive monstrum' je velmi úsměvné. Ale vážně. Bacha na volby, dejte si pozor na toho kdo chce podporovat politiku nemocné močichtivé Merkel jako třeba Sobotka. Nejdřív odmítá kvóty pro verbež a teď varuje před AfD. Pryč s kecálky a vítači svinstva

bizon_pepa ( 25. září 2017 07:42 )

Tak ona je ve svých názorech vcelku konzistentní a opozice jí může přibrzdit. Problémem ale bude, pokud si do koalice přizve Zelené. To je skutečná svoloč, která škodí společnosti.

rada42 ( 25. září 2017 04:21 )

Arabské hordy mají dál dveře otevřené - to nedopadne dobře...

Zobrazit celou diskusi