Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

„Opravdový boj teprve začíná.“ Orbán dál tvrdě odmítá kvóty na uprchlíky

Autor: ČTK - 
8. září 2017
21:33

Maďarsko nemá v úmyslu měnit svou migrační politiku, navzdory středečnímu rozhodnutí Evropského soudního dvora zamítnout žalobu Maďarska a Slovenska na kvóty pro přerozdělení migrantů. V rozhovoru s maďarským státním rozhlasem to v pátek řekl premiér Viktor Orbán. Ačkoliv prý souhlasí se slovenským protějškem Robertem Ficem, že rozhodnutí soudu vezme na vědomí, kvóty podle Orbána vyústí v „míchání kultur“ a jsou neakceptovatelné. Informovala o tom agentura MTI.

„Rozhodnutí soudu musíme vzít na vědomí, protože nesmíme ohrožovat základy EU – respektování zákona je základem EU. Toto rozhodnutí soudu ale není důvodem k tomu, abychom měnili svou politiku, která migranty odmítá,“ řekl Orbán.

„Opravdový boj teprve začíná,“ prohlásil Orbán s tím, že je nutné zabránit zavedení jakéhokoliv trvalého mechanismu, který by nahradil dočasné mechanismy. „Dosud šlo o soudní boj, teď půjde o boj politický, jehož cílem bude změnit rozhodnutí EU,“ dodal.

Premiér rovněž zdůraznil, že Maďarsko nebylo jedinou zemí EU, která přerozdělovací kvóty odmítla. „Naplňování plánu není možné,“ řekl Orbán a dodal, že je „absurdní a neakceptovatelné“, aby „byrokrati z Bruselu“ rozhodovali o tom, „kteří tři Júsufové budou žít v Budapešti“. Následně zdůraznil, že by mělo být pouze na Maďarech, aby rozhodli, s kým chtějí žít.

„Pokud má stát pocit, že rozhodnutí EU ovlivní jeho národní identitu… tak se musí proti němu postavit,“ uvedl Orbán s tím, že rozhodnutí soudu bude mít za následek „míchaní kultur a populací“ v Evropě.

Orbán rovněž řekl, že by Maďarsko ochotně pomohlo Německu odstranit z kontinentu migranty, kteří do Evropy přijeli. Následně konstatoval, že Maďarsko vždy respektovalo pravidla Schengenu a že svými velkými výdaji na zabezpečení svých hranic Evropu ochránilo. Budapešť podle něj požádala EU o zaplacení poloviny nákladů hraničního plotu ve jménu solidarity. Rozhodnutí Bruselu za plot nezaplatit označil Orbán za nesolidární a pokrytecké.

Premiér nakonec zopakoval, že spojovat migrační otázky s kohezními fondy je „nemorální“ a podle něj v rozporu s evropským právem. Stejně se vyjádřil i ve čtvrtečním dopisu, ve kterém vzkázal do Bruselu, že se Maďarsko tlaku Evropské komise ohledně přijímání migrantů nepodvolí, a v němž zdůraznil, že „Maďarsko není imigrační zemí a nechce se jí stát“.

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu EU zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli údajným procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy rovněž hlasovaly proti.

Soud EU ale ve středu potvrdil platnost programu přerozdělování. Konstatoval, že nebylo nutné, aby rozhodnutí o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků bylo přijato jednomyslně, a odmítl i další námitky Bratislavy a Budapešti. Například, že přerozdělování podle kvót nebylo k řešení migrační krize nezbytné.

Proti migračním kvótám je 93 procent Čechů

Ze 157 milionů dospělých, kteří v 11 evropských zemích mají právo volit, 106 milionů nesouhlasí s evropskými kvótami na přerozdělování žadatelů o azyl. Vyplývá to z průzkumu institutu Nezopont, o kterém dnes informovala agentura MTI. 

S migračními kvótami podle průzkumu nesouhlasí 94 procent Slováků, 93 procent Čechů, 89 procent Bulharů, 87 procent Maďarů, 83 procent Slovinců, 82 procent Rumunů, 74 procent Poláků, 71 procent Chorvatů, 70 procent Srbů, 50 procent Němců a 46 procent Rakušanů.

al.bunda ( 9. září 2017 07:38 )

Orbán je borec,Sobotka si nageloval svoji tupou hlavu aby mu lépe zajela do makreliny zádele.Doufám že lidi mají tolik rozumu aby toho tupce poslala do věčných lovišť

maruch ( 8. září 2017 22:07 )

Tak můžete poslat všechny migranty" HitlerMerkel" do análního otvoru. Podle toho jak je zve tak tam má hóóódně místa!!!

Zobrazit celou diskusi