Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za smrt expremiérky dostali dva policisté 17 let. Obviněn byl i prezident

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
31. srpna 2017
17:40

Bénazír Bhuttová stála dvakrát v čele pákistánské vlády. V roce 2007 se vrátila z exilu, aby kandidovala v parlamentních volbách. Zabil ji ale 15letý sebevražedný atentátník. Podle prvotních zpráv byla za útokem Al-Káida, ovšem mnoho příznivců Bhuttové už od počátku tvrdilo, že vraždila někdejší pákistánská vláda.

Na 17 let do vězení poslal ve čtvrtek pákistánský soud dva bývalé vysoce postavené policejní činitele kvůli nepřímé odpovědnosti za násilnou smrt expremiérky Bénazír Bhuttové. Někdejší policisté podle soudu nezajistili političce dostatečnou ochranu a manipulovali s důkazy.

Bhuttová zahynula při sebevražedném útoku v prosinci roku 2007 na předvolebním shromáždění v Rávalpindí. Pět podezřelých extremistů, kteří čelili obvinění z napomáhání útočníkovi, protiteroristický soud naopak osvobodil. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na pákistánskou prokuraturu.

Z toho, že nedokázal Bhuttové zajistit bezpečnost, byl obviněn také někdejší pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, který v současnosti žije v dobrovolném exilu v Londýně a Dubaji. Mušaraf, který stál v době atentátu v čele vojenské vlády, je rovněž viněn z podílu na „širším spiknutí“ s cílem zlikvidovat svou někdejší politickou soupeřku ještě před volbami. Mušaraf to popírá.

Protiteroristický soud ve čtvrtek označil Mušarafa za osobu unikající před spravedlností a nařídil zabavení jeho majetku, protože se nedostavil k soudnímu jednání. K 17letému vězení a pokutě 500 000 rupií, to je zhruba 172 000 Kč, byl odsouzen šéf policie v Rávalpindí v době atentátu a stejný trest dostal i další vysoce postavený policejní důstojník.

Zproštěno obvinění bylo pět radikálů údajně blízkých hnutí Taliban. Čelili podezření ze zločinného spiknutí - konkrétně, že přivedli sebevražedného atentátníka z kmenového území Jižní Vazíristán a ukryli ho v jednom domě v Rávalpindí.

2565614:full:true:true

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi