Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lidi začaly pálit oči a zvraceli. Záhadná chemická mlha se snesla na britskou pláž

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. srpna 2017
11:40

Lidé si užívali nedělní odpoledne, koupali se a opalovali, když je najednou začaly pálit oči, u některých se přidaly potíže s dýcháním a zvracení. Pláž ve východním Sussexu zahalila mlha, lidé si začali stěžovat na problémy s dýcháním a se zrakem. Okolní nemocnice ošetřily přes 100 lidí. Není ještě známo, co tento toxický opar způsobilo, sussexská záchranná a požární služba to prozatím označila za mimořádnou chemickou událost.

Podle místních úřadů oblaka mlhy přišla od moře, mnoho britských novin uvedlo, že se jednalo o chlor – plyn, který byl se zničujícími účinky používán jako zbraň v první světové válce.

Úřady však nesouhlasí, podle nich je to silně nepravděpodobné. Policie uvedla, že mlha dorazila na pobřeží od moře, během předešlých incidentů zanesl vítr opar od průmyslové zóny ve Francii. 

Začaly nás pálit oči

Opar lidem způsobil potíže s dýcháním, pálení očí a zvracení, napsal dnes server BBC. Svědci vypověděli, že ve vzduchu cítili něco jako chlor. „Zrovna jsme se balili, že půjdeme domů. Začaly nás pálit oči, bělma jsme měli zarudlá,“ popsala událost Rebecca Baldocková.

Mysleli jsme, že to máme z vody, ale potom jsme si všimli, že všichni kolem mají stejné problémy. Pak jsme viděli tu mlhu. Pobřežní hlídka a medici nám řekli, že ve vzduchu je nějaké dráždidlo a že všichni musíme urychleně opustit pláž,“ uvedla.

Na pobřeží se nachází zdravotnické centrum, kde byla lidem poskytnuta první pomoc, záchranáři jim vymyli oči a pak se čekalo na ambulanci, brzy situaci převzali odborníci v maskách a protichemických oblecích.

„Příznaky, které se u lidí vyskytly, byly sice nepříjemné, ale nebyly závažné a život ohrožující. Všichni nyní spolupracujeme na tom, abychom odhalili, odkud plyn pochází,“ řekl mluvčí policie v Sussexu. První z pacientů prošli plnou dekontaminací, dalším bylo poskytnuté základní ošetření, neboť podle policie dekontaminace nebyla třeba.

Z nemocnic je už propustili

Záchranné složky zůstaly na místě až do dnešního rána, lidé z okolí pobřeží byli evakuováni, ostatním bylo doporučeno, aby zůstali uvnitř svých obydlí a neotvírali dveře ani okna. „Pokud se u vás objeví příznaky jako pálení nebo svědění očí, vymyjte oči vodou. Jestliže problémy přetrvávají nebo se vyskytnou potíže s dýcháním, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc,“ doporučili místním hasiči.

Všichni pacienti, kteří byli hospitalizováni a ošetřeni, již byli propuštěni. „U lidí vystavených plynu se neobjevily žádné závažné následky, projevy otravy byly minimální. Nikdo z nich nevyžadoval další léčbu, proto je nemocnice propustily,“ uvedla ve svém prohlášení místní policie.

Radní Kathy Ballardová prohlásila, že tato situace se musí pečlivě prozkoumat. „Musíme najít příčinu úniku plynu, odkud se dostal na pobřeží, a zabránit tomu, aby se tento incident opakoval,“ řekla Ballardová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

haluzakovnik ( 28. srpna 2017 14:57 )

Ha ! Pak že druhou světovou válkou skončili pokusy na nic netušících obyvatelích.. dovolte abych se zasmál, tak jako chřipkové epidemie, je i tohle dalším nadslunce jasným pokusem, opět potřebovali otestovat nějakou novou látku.. nebo že by změna v chemickém složení chemtrails ? Ha, prý nějaké dráždidlo.. hehehe.. neuvěřitelná gumárna.

Bocian ( 28. srpna 2017 12:05 )

Zřejmě ufouni.

Zobrazit celou diskusi