Únik vysoce nebezpečné kapaliny ve společnosti sídlící v průmyslovém areálu na okraji Radčic zalarmoval plzeňské hasiče na stanicích Střed a Košutka. Vyjela i Chemická laboratoř Třemošná.

„V technologické místnosti uniklo asi 300 litrů kapaliny dimethylaminopropylamin. Jedná se o velmi nebezpečnou látku, je toxická, hořlavá, výbušná a dráždí oči i kůži,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková s tím, že látka unikla ze záchytné vany pouze v objektu, není ohrožený nikdo ze zaměstnanců ani životní prostředí v okolí firmy.

„Všichni pracovníci se evakuovali včas sami, nikdo se látkou nepotřísnil ani nenadýchal jejích výparů. Hasiči zasahovali v protichemických oblecích a dýchací technice,“ řekla Jakoubková.

Na místo dorazili také záchranáři. „Vyjel i speciál pro řešení mimořádných událostí, provádíme ale jen asistenci a zdravotnicky jistíme technický zásah hasičů v objektu,“ dodal mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Uniklou kapalinu zasypávali hasiči sorbentem a jímali do speciálních nádob. Na místo byli povoláni ještě hasiči z Nýřan, aby se zajistilo střídání zasahujících. „Zásah ve firmě potrvá ještě v řádu hodin,“ dodala Jakoubková. Nádoby naplněné nebezpečnou látkou si následně převezme firma, která zajistí ekologickou likvidaci.

Fotogalerie
7 fotografií