Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neonacista najel autem do davu. Američané viní Trumpa a vyšli do ulic

Autor: Darina Jíchová - 
14. srpna 2017
11:30

Ve Virginii se v sobotu střetli neonacisté se svými odpůrci, došlo k tomu v rámci odstranění památníku Konfederace. Nepokoje vyprovokované pravicovými extremisty zaplatila životem Heather Heyerová (†32). Do ní i do dalších lidí totiž najel autem mladý radikál James Alex Fields Jr. (20). Zemi nyní zaplňují antifašistické protesty. 

Krvavý incident spustil proud kritiky. Prezident Trump sobotní událost označil jako „ohavný projev nenávisti, bigotnosti a násilí na mnoha a mnoha stranách“, o tom, kdo za tragédii nese odpovědnost, se ale nezmínil.

Řada lidí ale má ve vinících jasno. Podle některých za vším stojí právě Trump, jeho politika – která prý podporuje rasismus, nenávist a šovinismus – údajně posvětila jednání neonacistů, jejichž agresivita se stupňuje. Zastánci rovnosti a demokracie skandují hesla Martina Luthera Kinga a požadují, aby vláda podnikla kroky k potlačení nové vlny neonacismu.

Podívejte se na jednu z rvaček mezi Trumpovými zastánci a odpůrci:

V souvislosti s víkendovou tragédií uspořádali lidé několik pochodů a demonstrací. Protesty začínaly u Trumpova domu v New Yorku. Další skupinky se shromažďovaly se svíčkami v ruce na náměstích, aby uctily památku těch, co padli za oběť násilí. Protestanti prý odsuzují nenávist a rasismus, které pomalu zaplavují zemi. Cítí, že se musí vyhradit proti násilí, které zakončilo sobotní demonstraci ve Virginii.

Mezi demonstranty byla například i Helen Rubensteinová (62), k pochodu se připojila, protože se bojí toho, kam povede jednání extremistů. Sama vzpomínala na své rodiče, kteří se stali obětí holocaustu. „Jednoznačně viním Donalda Trumpa, protože to jeho názory podnítily tohle násilí a nenávist, které teď vedly až k zabíjení,“ řekla.

„Lidi, proberte se a dělejte něco,“ řekl vůdce jedné z demonstrujících skupin Carl Dix. „Nemůžeme dovolit, aby to takhle šlo dál.“ Dix se vydal do Virginie, aby sám viděl, kam až jsou neonacisté schopni zajít. Podle něho i dalších je to právě prezident a jeho vláda, která dala neonacistům moc.

Do ulic však vyšli také Trumpovi příznivci, mnoho z nich i se zbraní v ruce. V Seattlu se jich sešlo několik stovek. Demonstranty od zbytku města dělily bariéry a jednotky policejních těžkooděnců, policisté několikrát zúčastněné vyzvali, aby se rozešli. Dav neuposlechl, několik lidí bylo zatčeno.

„Mnozí nás vyzývají: Neříkejte tomu fašismus. A proč ne? To, co se stalo v sobotu, je jasným důkazem, že se děje něco vážného. Lidé musí něco dělat, vyjít do ulic, nemlčet,“ řekla Reiko Redmondová, organizátorka demonstrace Odmítáme fašismus.

sores ( 14. srpna 2017 13:56 )

jsou to nebojácný chlapáci i jiné jižní národy co se nebojí vyrazit když nesouhlasí. Škoda že to nemají češi v mentalitě a jsou při.pos.rané, bojí se všeho a raději udělají předklon.Jen doma si uleví u telky!!

Zobrazit celou diskusi