Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krásná Heather se často zastávala druhých. James ji zabil, když najel autem do lidí

Autor: jer - 
13. srpna 2017
17:00

Po sobotní demonstraci v americké Virginii, kde auto zabilo mladou ženu, už je jasné jméno útočníka i jeho oběti. Do davu odpůrců neonacistů najel pravicový extremista James Alex Fields Jr. (20) a kromě desítek zraněných zabil mladou Heather Heyerovou (†32). Kým byla tato mladá a pohledná žena?

Heather těsně před smrtí přecházela ulici při protestu proti demonstraci nacionalistů. Ty ke shromáždění přimělo rozhodnutí města o odstranění sochy Roberta E. Lee, velitele konfederačních vojsk z americké občanské války. Protestující kolem Heather nesli LGBT vlajky a transparenty skupiny Black Lives Matter.

Heather Heyerová pochází z Greene County ve státě New York. Vystudovala Střední školu Williama Monroa. Úplného právnického vzdělání nedosáhla. Pracovala pro Miller Law Group PC ve Virginii jako právní asistentka. Při prezidentských volbách v roce 2016 podporovala Bernieho Sanderse, o svých politických přesvědčeních velmi otevřeně psala na svém Facebook profilu.

Po jejím zabití její přátelé založili sbírku na pomoc její rodině. Cílovou částku 50 tisíc dolarů (přes 1,1 milionu korun) se podařilo vybrat během pouhých 10 hodin. Peníze v tom čase přispělo přes 2200 dárců. Jeden z přátel Heather ke sbírce uvedl: „Mluvil jsem s matkou Heather i s dalšími členy rodiny. Chystáme se vybrané peníze předat komukoliv, komu bude odkázán její majetek.“ Sbírka existovala ještě před zjištěním jména oběti. Původně měla sloužit na pomoc všem obětem.

Heather byla bojovnicí proti bezpráví. I úvodním obrázkem na facebookovém profilu hlásala: „Pokud nejste pobouřeni, nedáváte pozor.“ Právě na této sociální síti se Heather často zastávala jiných lidí. Před volbami například sdílela video o tom, že pokud se někdo bojí muslimů, měl by se s nimi potkat, aby ten strach odstranil.

Mladá žena se také zastala ženy, kterou údajně napadl policista. Napsala negativní recenzi na facebookovou stránku příslušného policejního okrsku. Lidé nyní na Facebook Heather vyjadřují soustrast a solidaritu.

Útočníkem byl pravicový extremista James Alex Fields Jr. (20), kterého policie krátce po incidentu zadržela. Čelí obvinění z vraždy druhého stupně, tří úmyslných zranění a ujetí z místa smrtelné nehody.

bibs_7 ( 13. srpna 2017 18:07 )

A máme zas o Slunícko méne, njn.

Zobrazit celou diskusi