Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vrah křičel Alláh je velký, tvrdí svědci z Hamburku. Ahmad přišel jako běženec

Autor: simao, vei, ČTK - 
28. července 2017
20:54

Velkým nožem či mačetou zaútočil Ahmad A. (26) v supermarketu Edeka v německém Hamburku muž, který dle svědků křičel Alláh je velký. Zabil jednoho člověka, dalšího zranil vážně. Do cesty se mu připletli i tři další lidé, kteří utrpěli lehčí zranění. Svědectví z obchodu se přitom zaměřují i na další věc: Útočník křičel Allahu akbar. Alláh je velký. Podle policie pochází pachatel ze Spojených arabských emirátů.

Německo má nadále obavy z nábožensky motivovaných útoků. O motivaci pachatele z Hamburku zatím není známo příliš bližšího, vyšetřování však odhaluje nové skutečnosti i s ohledem na to, že byl dopaden nedaleko supermarketu, kde zaútočil.

Lidé házeli po útočníkovi kameny i židle

Ahmada A., který z obchodu s potravinami, kde pobodal několik lidí, následně utekl, pronásledovali svědci. Házeli po něm kameny a židle, až se jim ho podařilo zastavit. Poté ho převzali policisté oblečení v civilu. Podle některých svědků během akce stříleli do vzduchu.

Německý deník Bild uvedl, že vrah křičel poté, co zákazníky pobodal, Allahu akbar - tedy Alláh je velký. Německá policie to nyní prověřuje. Uveřejnil vedle toho foto údajného pachatele zavřeného v policejním autě. Spoutaného a se zakrváceným pytlem přes hlavu. Lehké zranění měl utrpět i on.

VIDEO: Místo činu Hamburk: Na zákazníky v supermarketu zaútočil muž s nožem

„Stál jsem u pokladny, když pachatel přišel. Měl obrovský nůž. Potřísněný krví. Byl psychicky mimo, mával kolem rukama, když opouštěl supermarket,“ řekl další ze svědků televizi n-tv.

Jeden člověk na místě zemřel, má jít o padesátiletého Němce. Zranění utrpěla také 50letá žena a čtyři muži ve věku 64, 57, 56 a 19 let. Posledním zraněným je 35letý muž, který pomáhal prchajícího útočníka přemoci. Zranění některých osob jsou podle policie vážná.

Pachatel žil na ubytovně pro uprchlíky

Policie již uvedla, že pachatelem útoku je podle 26letý muž, jenž se narodil ve Spojených arabských emirátech. O jeho motivech však mlčí. Spekuluje se proto, že měl Ahmad A. kontakty na islámské fundamentalisty.

VIDEO: Útočník byl na útěku půl hodiny. Lidé po něm házeli kameny, pak ho zneškodnili: 

Video  Útočník z Hamburku byl na útěku půl hodiny  - LiveLeak, hudba: hudební banka
Video se připravuje ...

Spiegel uvedl, že útočník přišel do Německa jako běženec a v poslední době žil na ubytovně pro uprchlíky v Hamburku. Magazín s odvoláním na bezpečnostní složky také napsal, že Ahmad, jehož současná státní příslušnost se prověřuje, trpěl psychickými problémy a pravidelně konzumoval drogy.

Další střípek do skládačky ohledně hamburského vraha přídal primátor města Olaf Scholz (SPD). Ten uvedl, že Ahmad měl povinnost Německo opustit. Deportovat ho ale zatím nebylo možné, protože neměl žádné dokumenty. Scholz také poznamenal, že ho štve, že jde o člověka, který v Německu požadoval ochranu, „a pak proti nám zaměřil svou nenávist“.

Místo činu Hamburk: Tady se odehrál útok muže s nožem Místo činu Hamburk: Tady se odehrál útok muže s nožem | Reuters, Google Maps

Prošetřují všechny možnosti

Bild se pozastavuje také nad tím, že stejně jako ve Würzburgu, Hannoveru či Bonnu šlo opět o zákeřný útok nožem na bezbranné civilisty. Policie oblast v okolí hamburského obchodu s potravinami po činu uzavřela. Na místě byli těžce ozbrojení policisté a vznášel se nad ním i vrtulník. V pátek večer většina těžkooděnců z místa činu odjela.

Vyšetřování případu převzal zvláštní tým, na jehož činnosti se podílí oddělení vražd i oddělení policie, které se zabývá politicky motivovanou kriminalitou. „Nadále prověřujeme všechny možnosti,“ zdůvodnila složení týmu v podvečer policie.

bursik ( 29. července 2017 15:47 )

jorka je trouba a ma prehled z panelaku jizniho mesta

hanka666 ( 29. července 2017 09:40 )

Presne tak, neustu povat tem smejdum ani o krok a vykopat ty k o zo mr dy z Evropy.Jsme davno ve valce.V Evrope se budou rvat negri, arabaci a bili, vse dohromady.

prycsnima ( 29. července 2017 08:35 )

 Díky zaprodaným politikům a báječným sluníčkám. Již brzy i ve vašem supermarketu.

bursik ( 29. července 2017 07:21 )

Hlavne ze vam Andor Sandor v natelniku tak dobre poradil kam se jezdi na dovolenou.Udelal si svoje penizky a placa hole voloviny jak nejaka tetka co nezna svet.Byvala Jugo, Bulharsko,Sri Lanka, Malediven Dubai atd jsou take verici islamu a diky dederonce Angele je ted cela Evropa zamorena.Delaji deti jak na vyrobnim pasu,prevalcuji vsechny vreckovymi noziky

smeagol ( 29. července 2017 07:05 )

Oni jsou za tu naivitu skvele placeni, pro dobrotu srdce to nedelaji. Hmmm, netusila jsem, ze je valka uz i v Emiratech.

Zobrazit celou diskusi