Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřeb nejmladší oběti teroru v Manchesteru: Rakev osmileté Saffie zdobily stovky růží

Autor: aba - 
29. července 2017
18:45

Saffie Rose Roussos (†8) zemřela při teroristickém útoku v Manchesteru, 22. května po koncertě zpěvačky Ariany Grande. Její matka, která s ní na koncertě byla, upadla do kómatu a o její smrti se dozvěděla, až když se probrala. Na pohřeb svojí dcery byla pro dnešek propuštěna z nemocnice.

Koncert její nejoblíbenější  zpěvačky Ariany Grande byl nejšťastnější chvílí v životě malé Saffie. Alespoň tak o tom hovoří její rodiče, kteří jí dali lístek na koncert jako vánoční dárek. Spolu s ní šla na koncert i její matka a nevlastní sestra. Při útoku Saffie zemřela a její maminka skončila v kómatu v nemocnici. O smrti své dcery vůbec nevěděla, rodina ji tuto strašnou zprávu oznámila, až když se probrala. Ze svých zranění se léčí dodnes, ale na pohřeb své dcery ji nemocnice propustila.

Rakev osmileté dívenky byla poseta stovkami rudých růží. Na žádost rodiny i smuteční hosté, ať už rodina, známí, kamarádi nebo neznámí lidé, kteří přišli vzdát hold malé dívce, měli v ruce jedinou růži. Po skončení obřadu je symbolicky položili venku před kostelem u památečního kříže.

Obřad byl velmi emotivní. Promítala se na něm videa, která pro svou kamarádku a spolužačku vytvořily děti a učitelé v její škole. Byla podkreslena právě hudbou Ariany Grande. Na pohřbu zazpívala i dívčina babička známou píseň zpěváka Bruna Marse „Just the way you are“, a když se jí smutkem zlomil hlas, musela ji rodina v objetí odvést na lavici.

Promluvil i dívky otec. „Jsem nesmírně pyšný, že jsem mohl být právě tvým tátou,“ vzpomínal pohnutě. „Všechno, co od této chvíle udělám, bude jen a jen pro tebe,“ slíbila během obřadu dívčina starší sestra. „Byla jsi vším, čím mi mohla mladší sestra být,“ plakala.

Kostel byl plný, stejně tak jako prostranství před ním. Stovky obyvatel Manchesteru, kde se pohřeb konal, přišly položit k rakvi malé dívky květinu. Mezi smutečními hosty byl i starosta města a náčelník policie. Při teroristickém útoku v Manchesteru zahynulo 22 lidí a Saffie byla nejmladší z nich. 

Video  Rekonstrukce útoku: Tohle se dělo uvnitř haly v Manchesteru  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi