Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Macrona na přehlídce v Paříži rozzářil hit od Daft Punk. Pak truchlil v Nice

Autor: jer, ČTK - 
14. července 2017
20:15

Francouzská vojenská kapela tradičně uzavírající vojenskou přehlídku v Den Bastily v pátek v Paříži překvapila hosty slavnosti. Svou produkci ukončila orchestrální úpravou elektronického hitu Get Lucky francouzského hudebního dua Daft Punk. Song před čtyřmi lety zazářil na nebi houseové hudby a za dva dny se prodalo 50 tisíc kopií. Macrona pak čekala cesta do Nice, kde terorista před rokem zabil na promenádě 86 lidí.

Prezidenta Emmanuela Macrona nečekaná změna repertoáru očividně pobavila, stejně jako mnoho dalších přihlížejících. Někteří se v rytmu pohupovali, jiní tleskali. Čestný host oslav Donald Trump sledoval produkci s kamennou tváří, podle francouzských médií není jasné, zda americký prezident skladbu zná. Členové Daft Punk na ní přitom spolupracovali se známým americkým rapperem Pharrellem Williamsem, držitelem deseti cen Grammy.

Vojenská hudba francouzské armády v závěru přehlídky nejdřív zahrála hymnu jihofrancouzského města Nice. Letovisko na Azurovém prostředí bylo před rokem svědkem tragického incidentu, při němž terorista kamionem najel do davu a 86 lidí zabil. Poté kapela pomalu přešla do svižnějšího rytmu a produkci ukončila před čestnou tribunou hitem Get Lucky doplněným složitou choreografií uniformovaných hudebníků.

Pieta za oběti v Nice

Emmanuel Macron v pátek večer v jihofrancouzském městě Nice uctil památku 86 lidí, kteří se před rokem při oslavách státního svátku stali obětí vražedného útoku teroristy. Prezident přihlížel vojenské přehlídce a vyznamenal Řádem čestné legie 42 lidí, kteří při loňském krvavém útoku pomáhali obětem. Mezi vyznamenanými byli policisté, záchranáři, četníci a lékaři.

V Nice stejně jako předtím v Paříži zahájili vojenskou přehlídku letci, kteří nad městem rozvinuli obří trikolóru. Následoval pochod vojáků a policistů, přehlídku ukončila městská hymna Nissa La Bella s textem v místním dialektu.

Oslavy státního svátku byly v Nice vážnější a méně hlučné než v Paříži. Město střežily silné policejní oddíly, ohňostroje byly zakázány a tradiční výstřely z kanónu se nekonaly. Centrální náměstí Place Massena bylo ohrazeno betonovými kvádry, které bránily ve vjezdu potenciálnímu útočníkovi.

Oslavám byli přítomni bývalí francouzští prezidenti Nicolas Sarkozy a François Hollande, spolu s nimi přehlídce přihlížel monacký kníže Albert II. Macron se později osobně setkal s rodinami obětí loňského útoku.

Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl:

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi