Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vůdce Islámského státu je mrtvý, potvrdili extremisté. Zabil ho ruský nálet?

Autor: ČTK, Mii - 
11. července 2017
15:05

Teroristická organizace Islámský stát (IS) oznámila, že její vůdce Abú Bakr Bagdádí je mrtvý. Podle agentury TASS o tom v úterý informovala irácká televize Súmaríja s odvoláním na místní zdroj z provincie Ninive. Podle něj IS také už vybral Bagdádího nástupce, jehož jméno zdroje neuvádějí, a vyzval své členy, aby vytrvali v boji. O smrti vůdce IS informovala už minulý měsíc bez důkazů Moskva, jiné zdroje to dosud nepotvrdily.

Irácká televize Súmaríja v úterý citovala místní zdroj z provincii Ninive, podle něhož IS oznámil smrt svého lídra v krátkém prohlášení v severoiráckém městě Tall Afar. IS v něm rovněž vyzval své členy, aby pokračovali v boji o udržení zbylých území, která ovládají. IS v předchozích dnech ztratil svou strategickou baštu - město Mosul.

Video  Vůdce hrdlořezů z IS je mrtvý. Bagdádí ve škole propadal, z armády ho vyhodili  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

O údajné smrti Bagdádího informovalo už 16. června ruské ministerstvo obrany. Asi týden na to předseda branného a bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov prohlásil, že Moskva má téměř stoprocentní jistotu, že lídr IS byl zabit při květnovém ruském náletu v Sýrii.

VIDEO: Dramatické záběry z Mosulu. Bývalý člen speciálních jednotek se vrhl do přímé palby aby zachránil malou holčičku

Pro svá tvrzení zatím ale Moskva nepředložila žádné důkazy. Koalice bojující pod vedením USA proti IS před dvěma týdny uvedla, že o smrti Bagdádího informace nemá. Ke smrti lídra IS se zatím nevyjádřila ani propagandistická agentura tohoto hnutí agentura Amak.

Samozvaný Islámský stát ztratil v těchto dnech svou poslední strategickou baštu v Iráku - město Mosul, odkud abú Bakr Bagdádí vyhlásil před třemi roky na dobytých územích v Iráku a Sýrii chalífát.

I dnes ale pokračovaly podle agentury AP sporadické boje na západním okraji Starého města v Mosulu. Agentura Reuters uvedla, že IS se nově podařilo dobýt značnou část dříve již osvobozené vesnice Imám Gharbí na jižním okraji Mosulu.

Nejhledanější muž světa

Abů Bakr Bagdádí patřil k nejhledanějším teroristům světa. USA na jeho dopadení či smrt již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů (234 milionů Kč), kterou loni v prosinci zvýšily na 25 milionů dolarů (587 milionů Kč).

V médiích se již několikrát objevily zprávy o jeho údajném zranění či úmrtí. V dubnu 2015 íránská média informovala, že Bagdádí byl těžce zraněn při leteckém útoku a nachází se ve stavu klinické smrti. Zpráva o Bagdádího smrti se objevila také loni v červnu.

Naposledy Bagdádí oslovil své stoupence z nahrávky loni v listopadu. Vyzval tehdy své příznivce, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“. V minulosti se skrýval v iráckém Mosulu, podle zpráv z letošního března však již mosulské bojiště opustil (nejspíš začátkem letošního roku) a ukrýval se v poušti mezi civilisty.

Podle iráckých tajných služeb se Abú Bakr Bagdádí narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Fanoušek fotbalu chtěl být původně advokátem, nevalné výsledky ve škole jej ale na univerzitu nepustily. Poté se také musel kvůli chatrnému zraku vzdát vojenské kariéry. Nakonec vystudoval teologii a na univerzitě v Bagdádu získal doktorát z islámských studií. Poté krátce učil na univerzitě v Tikrítu. Se svou první ženou má dvě dcery a dva syny, jednoho syna má i s druhou manželkou.

agfor ( 11. července 2017 12:59 )

Hmmmm. Jeden chcípnul a na jeho místo mají deset dalších cvoků.

Zobrazit celou diskusi