Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čokodroga? Lidé začali šňupat čokoládový prášek. „Navodí euforii,“ slibují jim

Autor: deb - 
10. července 2017
21:37

Současným hitem v USA je šňupání čokolády. Dobrou náladu a euforické stavy navozuje speciální kakaový prášek. Je volně prodejný na internetu, avšak neví se mnoho o jeho možných vedlejších účincích. Na informaci upozornil web idnes.cz. 

„Surové šňupací kakao“ slibuje účinky podobné, jako má droga. Tento výrobek zaujal americká média a skrze sociální sítě se dostává rychle do popředí zájmu. Samotný výrobek obsahuje kofein, taurin, guaranu a gingkobilobu, látky, které se vyskytují v energetických nápojích. Je vyrobený z kakaových bobů.

Firma Legal Lean je výrobcem prášku. Na svých internetových stránkách uvádí, že používání prášku navozuje pocit pohody, euforie a duševní koncentrace. Balení Coco Loco má hmotnosti 3,5 gramu a firma jej na stránkách prodává za 19,99 dolaru (asi 457 korun).

„Neexistují žádná data, a pokud vím, nikdo nestudoval, co se stane, když vdechujete čokoládu nosem. Když jsem o tom mluvil s lidmi, nikdo o tom nikdy neslyšel,“ citoval The Washington Post lékaře Andrewa Lanea. Zakladatel firmy Nick Anderson uvedl, že s lékaři účinky prášku nekonzultoval a věří, že je bezpečný.

„Nemyslím si, že by jedinému rodiči připadalo jako dobrý nápad, aby jeho děti šňupaly volně prodejné povzbuzující prostředky,“ citoval list USA Today prohlášení senátora Charlese Schumera. Ten se rovnou obrátil i na Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, aby složení výrobku zkontroloval.

„Pokud se rozhodnete brát drogy, pravděpodobně nezačnete čokoládou,“ řekl lékař Lane. Dodal, že je lepší šňupání čokolády než užívání nelegálních drog. Lékařská komunita je dlouhodobě zneklidněna energetickými nápoji. Ty obsahují látky jako guaranu, kofein nebo taurin. Zvyšují tak krevní tlak a způsobují nepravidelný tlukot srdce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi