Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Americká ambasáda v Kábulu propustila šest pracovníků. „Ujížděli“ na hašiši

Autor: nka - 
31. března 2017
17:34

Americká ambasáda v Kábulu propustila šest pracovníků za užívání nebo přechovávání drog. Většina z nich byli američtí občané.

Podle zdroje BBC, který na ambasádě pracuje, není mezi tamními zaměstnanci užívání hašiše neobvyklé. Důkladnější vyšetřování ale americká diplomacie zahájila poté, co jeden z pracovníků velvyslanectví přišel do práce zjevně pod vlivem drog.

Před dvěma lety čeští policisté odhalili unikátní varnu heroinu, v níž pachatelé drogu vyráběli podle návodu z 30. let:

Video  Výrobna heroinu  - David Malík, Richard Veselý
Video se připravuje ...

„Se šesti pracovníky, kteří prokazatelně užívali nebo přechovávali zakázané látky, jsme ukončili spolupráci. Už na americkém velvyslanectví v Kábulu nepracují,“ oznámila ambasáda. Mezi hříšníky byli jak zaměstnanci, tak externisté zajišťující diplomatům bezpečnost. Hašiš se vyrábí z konopné pryskyřice, většinou se kouří smíchaný s tabákem.

Afghánistán je největším světovým producentem opia, hlavní složky pro výrobu heroinu, a významným výrobcem hašiše. Pěstování a výroba drog je přitom hlavním zdrojem financí pro místní povstalecké skupiny a hnutí Tálibán.

Spojené státy proto proti obchodu s omamnými látkami bojují ze všech sil a od počátku vojenské operace proti Tálibánu v roce 2001 už je snahy o jeho omezení vyšly na miliardy dolarů. 

matno ( 31. března 2017 19:26 )

Nebojují asi dost usilovně, protože Spojené státy jsou už léta největším odběratelem drog z Afghánistánu. Jsou tam lehce dostupné a poměrně levné. No, nekupte to !

Zobrazit celou diskusi