Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ptáci útočí na maková pole, aby se „sjeli“ opiem. Farmáři: Padají i ze stromů

Autor: Mii - 
24. března 2017
21:20

Klasické zrní nebo hmyz už ptákům v Indii nestačí. Chtějí opium a dělají všechno proto, aby ho získali, stěžují si zdejší farmáři. Opeření návštěvníci jim prý ničí úrodu. Dokonce se podle jejich slov naučili nezpívat, aby je majitelé polí neodháněli.

Ptáci, nacházející se v hejnech čítající stovky kusů, ve velkém nalétávají na makovice a okusují stonky. Poté odlétají zpět do stromů, kde nehybně několik hodin stojí a „užívají si stav“. Někdy spadnou a zemřou.

„Jakmile dostanou svoji dávku, posadí se na stromy a několik hodin spí. Občas je vidět, jak sebou někteří začnou škubat a pak spadnou. Asi kvůli předávkování opiem,“ popisoval situaci pro web Odisha360 Kishore Kumar Dhaker, makový farmář ze západní Indie.

Nikdo netuší, proč se zdejší ptactvo rozhodlo okusovat makovice, ale ví se, že problém začal v roce 2015 na polích u města Chittorgarh. Teď se ptáci podle farmářů přesunuli na pole u obce Neemuch.

Rozsáhlý problém

Situace má větší důsledky než jen předávkované mrtvé opeřence. Ptáci svoji aktivitou úrodu znehodnocují a produkce farmářů tak trpí. Indická vláda pro medicínské účely požaduje každoročně po farmářích předem sjednané množství opia a oni teď mají problém látku v potřebné míře dodávat.

Například farmář Sobharam Rathod deníku Mirror sdělil, že ptáci kradou desetinu jeho produkce. „Obvykle když létají ptáci v hejnech, tak vydávají zvuky. Tihle se ale naučili být naprosto zticha, abychom je nemohli odhalit. Zpívat začnou, až když odletí,“ vysvětloval Rathod.

Farmáři si navíc stěžují, že ptáky není možné odehnat. Zkoušeli vše od prskavek a tlukotu bubnů po házení kamenů, nic ale ptačí obyvatele neodehnalo. Naopak se vrací v čím dál větších počtech.

Opium se získává z rostliny máku setého. Na tobolkách se pomocí speciálního nože vytvoří zářezy, ze kterých vytéká lepkavá tekutina – latex. Ta na vzduchu rychle ztuhne a změní se na tmavohnědou hmotu – opium. Z makovic se seškrabuje a tvaruje do briket. 

Přesně takoví papoušci v Indii ničí úrodu opia. Pražan Láďa je má doma:

Video Podobní papoušci ničí v Indii úrodu opia. - Michaela Lišková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi