Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ISIS v Mosulu padl na kolena. Islamisté skočili do řeky, premiér slaví s vojáky

Autor: jer, ČTK - 
9. července 2017
18:00

Irák oznámil vítězství nad teroristy ze samozvaného Islámského státu (IS) v Mosulu. Do města v neděli přijel premiér Hajdar Abádí, aby vojákům osobně blahopřál. S odvoláním na premiérův úřad o tom informují zahraniční agentury. Vládní síly dobývaly druhé největší město Iráku od loňského října.

Vládní síly s islamisty v mosulském starém městě ještě v neděli sváděly boje o poslední útočiště džihádistů v západní části města. Dobytí svěřených oblastí již oznámila 9. divize, stejně jako polovojenské oddíly federální policie. Vojáci slavili za rytmu vlasteneckých písní, i když pokračující nálety na poslední pozice islamistů v jejich blízkosti vytvářely sloupy dýmu, popsala situaci ve městě agentura AP.

„Vrchní velitel ozbrojených sil (premiér) Hajdar Abádí přicestoval do osvobozeného města Mosulu a pogratuloval hrdinným bojovníkům a iráckému lidu k velkému vítězství,“ uvedl v prohlášení premiérův úřad.

K porážce islamistů v Mosulu již Iráku gratuloval francouzský prezident Emmanuel Macron, jehož země je součástí koalice proti IS, jež uskutečnila letecké útoky a poskytla výcvik a pomoc iráckým silám na bojišti. „Mosul osvobozen od IS: Francie vzdává hold všem, kteří spolu s našimi vojáky přispěli k tomuto vítězství,“ tweetoval Macron.

Z dobývaného historického jádra v neděli vyšly houfy unavených civilistů, které se připojily ke zhruba 900 000 obyvatel města, jež byli nuceni kvůli bojům opustit své domovy.

Video  Boje proti Islámskému státu  - reuters
Video se připravuje ...

Irák ale stále čelí nejistotě a dlouhodobá stabilita bude možná pouze tehdy, bude-li vláda schopna uklidnit etnické a sektářské napětí, které od svržení diktátora Saddáma Husajna v roce 2003 sužuje zemi. Pád Mosulu podle agentury Reuters zvýraznil spory mezi Araby a Kurdy o území a také mezi sunnitskou menšinou a šíitskou většinou.

Samozvaný Islámský stát má navíc v Iráku stále pod kontrolou část území a dá se očekávat, že bude pokračovat v povstaleckém boji a sebevražedných bombových útocích i po rozpadu svého chalífátu.

lunatic ( 9. července 2017 16:12 )

Václav Klaus mladší na hrad

santikxauz ( 9. července 2017 15:30 )

Premiér slaví a islámisté putují do Evropy,kde je EU ráda přivítá a skopčáci jim dají krásné sociální dávky.

rockyshowman ( 9. července 2017 15:08 )

Tak a teď hybaj domů migranti budovat svojí zem. Vemte si sebou ty vaše ochránce, sluničkáře, neziskovky a jiné parazity, kteří žerou, žijou a přiživují se na našem soc. systému. Přibalte si k tomu zelené, ekolog. organizace a jiné příživníky a naučte se pracovat !!! Pak v naší zemi nastane klid a pořádek. Také senát a některé obličeje z parlamentu. A ten důchodce co bere těch 100 000 Kč vám může delat šéfa. Jirka D. bude prezident. A my budeme svobodní a bohatí!!! Baz baby M, kluka co ohýbá babičku a EU.

Zobrazit celou diskusi