Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Macrona chtěl zavraždit obdivovatel Breivika. Měl už i datum

Autor: bru/ČTK - 
3. července 2017
13:33

Francouzská policie minulý týden zadržela muže, který údajně plánoval atentát na prezidenta Emmanuela Macrona. Útočit chtěl také na příslušníky menšin žijících ve Francii, uvedla dnes s odvoláním na pařížskou prokuraturu agentura AP. Zadržený má údajně blízko ke krajní pravici.

Třiadvacetiletý muž údajně při výslechu uvedl, že chtěl Macrona zavraždit během tradiční vojenské přehlídky, která se každoročně koná na pařížské třídě Champs-Élysées u příležitosti státního svátku Dne dobytí Bastily 14. července. Útočit prý chtěl také na „muslimy, Židy, černochy a homosexuály“.

Mladík, který sám sebe označil za „nacionalistu“, byl podle agentury AFP v minulosti usvědčen z trestného činu schvalování terorismu. Na internetu oslavoval čin norského teroristy Anderse Behringa Breivika, který v roce 2011 zavraždil 77 lidí.

Mluvčí pařížského státního zastupitelství Agnes Thibaultová-Lecuivreová agentuře AP řekla, že plány zadrženého muže byly neurčité a neměly zatím žádnou konkrétní podobu. Útok na prezidenta či některou z francouzských menšin podle ní plánoval zřejmě sám.

Policii na zadrženého muže upozornilo několik uživatelů internetu poté, co se pokoušel opatřit si na síti střelnou zbraň. Policie mladíka zadržela na pařížském předměstí Argenteuil.

Minulý týden Macronovo pozvání na vojenskou přehlídku u příležitosti francouzského státního svátku přijal americký prezident Donald Trump. Francouzská hlava státu po ceremonii zamíří do Nice, kde uctí památku 86 obětí loňského teroristického útoku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 3. července 2017 16:17 )

Že by konečně změna ? Babka z NDR je jeho idol. Teď bude mít babiny 2.

petrpupkin ( 3. července 2017 15:01 )

Opravdu oblíbený politik,mají ho rádi.

Nezadat ( 3. července 2017 14:17 )

Nesnáším lidi co nedrží slovo.

Zobrazit celou diskusi