Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Mohl změnit svět.“ S Ottem propuštěným z KLDR se loučilo 2500 lidí

Autor: mah - 
24. června 2017
14:31

Ve čtvrtek zazněly před wyomingskou střední školou dudy. Jejich zvuk vedl 2500 smutečních hostů k poslednímu rozloučení s 22letým Otto Warmbierem, který zemřel minulý týden. Jen krátce před tím byl po 17 měsících propuštěn z vězení v Severní Koreji.

„Od začátku jsme všichni tady doufali v jeho rychlé propuštění a zároveň jsme se Warmbierovy snažili podpořit, jak jen to bylo možné,“ vzpomínala Cynthia Meisová, která na Ottově střední škole pomáhala studentům s výběrem univerzity. A dále se rozpovídala o jeho inteligenci a upřímnosti. „Jednou mohl změnit svět,“ dodala.

Další ze smutečních hostů Andrew Kraner, který se s Warmbierem znal ze školy, řekl, že obřad byl směsí vážných i odlehčených momentů, které přesně vystihly Ottovu povahu. „Všechno, co jste mohli slyšet o Ottovi, je pravda. Byl to ten nejmilejší člověk. Je to těžké, všem nám schází,“ řekl k obřadu Kraner.

Většina hostů se na obřad nakonec ani nedostala. Síň, kde poslední rozloučení s Ottou Warmbierem proběhlo, totiž mohla pojmout pouhých 800 lidí. Zbytek se musel spokojit s venkovními obrazovkami. Mezi hosty byl i Joseph Yun, zvláštní vyslanec USA, který má na starosti vztahy s KLDR a který se podílel na Warmbierově propuštění.

Warmbier původně odcestoval do Severní Koreji v lednu 2016 na krátkou prohlídku. Před návratem byl ale zadržen a obviněn z krádeže motivačního plakátu. Po dvou měsících byl odsouzen k 15 letům tvrdých prací. 

Teprve poté, co americká strana vyjednala jeho propuštění, vyšlo najevo, že se nemůže hýbat, ani mluvit. Podle doktorů utrpěl vážné poškození mozku. Za tím byla podle severokorejců nákaza botulismem. Podle jeho lékařů je to ale nepravděpodobné. „Podobné poškození mozku je typické u srdeční zástavy, kdy se přeruší přísun krve a kyslíku, což vede k odumírání mozkové tkáně,“ dodal k tomu doktor Daniel Kanter, který se o Warmbiera staral po jeho návratu.

Takhle vypadal prohřešek, za který si Warmbier vyslechl rozsudek 15 let tvrdých prací:
Video  Otto Warmbier ukradl v KLDR kus plakátu  - YouTube
Video se připravuje ...

ivoadler ( 24. června 2017 14:58 )

Ty Američani se maj. Můžou študovat střední školu až do 22. To naši blbí študenti to musí zvládnout do 19.

Zobrazit celou diskusi