Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klíště dělá z lidí vegetariány: Kousnutí rozjede alergii na maso

Autor: jer - 
24. června 2017
21:15

Ve Spojených státech se šíří nebezpečný druh klíštěte, po jehož kousnutí může člověk dostat nebezpečnou alergii na maso. Informovala o tom americká média.

Toto klíště, kterému se přezdívá „osamělá hvězda“ (podle vlajky Texasu, kde se klíště nejvíce vyskytuje) je postrachem všech milovníků letního grilování. Podle odhadů už kousnutí tohoto hmyzu přinutilo k „vegetariánské stravě“ tisíce Američanů.

Původně se tato klíšťata vyskytovala jen na jihovýchodě USA, postupně se ale šíří. Některé případy úřady zaznamenaly i v severnějších státech Kansas, New York a dokonce i v Minnesotě. První případy této alergie se již objevily i v Německu, Francii, Švédsku, Japonsku nebo Austrálii.

Svědění po kousnutí většinou doprovází zhoršené dýchání, bolesti žaludku, mdloby nebo anafylaktický šok. Infikování tímto druhem klíštěte může být i smrtelné. Na alergii způsobenou klištětem poprvé upozornili alergologové Scott Commins a Thomas Platts-Mill. Alergie se týká pouze červeného masa, přesněji jedné z bílkovin v něm obsažené.

Na tuto alergii zatím neexistuje léčba. Lidé pokousaní tímto druhem klíštěte jsou tedy na doživotí odsouzeni k životu bez červeného masa.

Jak správně vytáhnout klíště:

Video  Jak správně vytáhnout klíště  - Youtube
Video se připravuje ...

Markulupus ( 21. července 2017 11:56 )

Doufám, že tuhle zákeřnou nemoc nedostanu... Bez repelentu nedám do přírody ani ránu a stejně bohužel jsem dostal encefalitidu, naštěstí zatím jsem ok a snad i budu, moji rodinu jsem demokraticky donutil se nechat očkovat. Jsme u OZP a hradí se to z kreditu na kontu vitakarty což je fakt bezva věc, ozp je dobrá.

snehulak ( 25. června 2017 10:50 )

Já jsem si o nich myslel, že jsou to magoři a oni jsou jen kousnuti klíštětem. (jako v tom vtipu, když přijede manželky od lékaře a říká muži - Tak hochu - žádná kurva, nemocná jsem.)

Zobrazit celou diskusi