Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lucas (†7 měs.) zemřel na podvýživu. Rodiče kojenci dávali jen „zdravou“ stravu

Autor: nka - 
15. června 2017
11:10

Belgický soud uznal vinnými rodiče, kteří vyhladověli k smrti svého sedmiměsíčního syna. Zastánci alternativní výživy chlapce krmili výlučně rostlinnými náhražkami mléka, protože se jim zdálo, že má alergii na laktózu a lepek. Soudce jim udělil podmíněné tresty s tím, že jednali v dobré víře a smrtí dítěte už jsou potrestáni dost.

Případ se stal před třemi lety v belgickém městě Hasselt. Chlapec Lucas vážil v sedmi měsících 4,3 kilogramu, od narození tedy přibral pouhé kilo. Podle patologů byl ve stavu závažné podvýživy a jeho orgány měly poloviční velikost, než je tomu u zdravého dítěte.

Soudce se spokojil s potrestáním rodičů šesti měsíci podmíněně. „Je jasné, že už takhle jsou potrestáni dost. Budou totiž muset žít dál s vědomím, že nesou zodpovědnost za smrt syna, kterého upřímně milovali,“ řekla soudkyně Mieke Butstraenová.

Víte, jak krmit své dítě? Podívejte se na video:

Video  Co dávat k jídlu kojenci?  - Vím, co jím
Video se připravuje ...

Belgickému páru Peterovi (34) a Sabrině (30), kteří provozují prodejnu s produkty zdravé výživy, se zdálo, že jejich nejmladší syn nepřibírá.

Na základě informací z internetu proto usoudili, že chlapec trpí nesnášenlivostí laktózy a lepku, a začali ho krmit rostlinnými náhražkami mléka. Lucas byl tak čtyři měsíce živ pouze z ovesných, rýžových a pohankových nápojů. K lékaři s ním rodiče nešli a přestali docházet i na pravidelné kontroly.

Zuboženému chlapci už nebylo pomoci

Chlapcův stav se tak zhoršil, že rodiče nakonec vyhledali homeopata. Ten jim doporučil, aby dítě okamžitě vzali k lékaři. Ani v nemocnici už ale zuboženému chlapci nedokázali pomoci. Pitva pak prokázala, že intolerancí lepku ani laktózy netrpěl.

„Je zjevné, že se rodiče o chlapce starali s nejlepšími úmysly. Jejich přesvědčení ale Lucasovo zdraví ohrozilo a posléze vedlo až k jeho smrti,“ řekla soudkyně v rozsudku.

Případ vyvolal v zemi bouřlivé diskuze o alternativní výživě a schopnostech rodičů starat se o své děti.

Torosais ( 15. června 2017 19:18 )

 To jako nechodí na preventivní prohlídky k pediatrum? Nechápu jak se tohle v civilizovanem světě může stát.

kartona ( 15. června 2017 15:41 )

To taky všechno dělají sdělovací prostředky a specialisté na výživu. Strach z mléčných tuků, z lepku, z masa a z tří bílých jedů (sůl, cukr a bílá mouka) vede k podvýživě, nedostatku vitaminů (na př. B12) a tak podobně.

1pravda1 ( 15. června 2017 11:41 )

Ta hlupačka neměla prsa, nebo podlehla názoru, že mateřské mléko je živočišného původu a pro dítě není dobré..... ale nesmějme se, protože toto předvádí hodně rodičů, lékaři by mohli vyprávět, chlapec do tří let nedostal nic z lepku, a protože pak už jeho tělo nedokázalo nic s lepkem strávit, udělali z něho člověka celoživotně závislého na bezlepkových surovinách - ubožáci, jiní rodiče miminko krmili jen vegansky, dítě potřebuje mléko mateřské nebo sušené, vtloukejte to těm debilním jako přírodním matkám a rodičkám domácím do hlavy!!!

andorea ( 15. června 2017 11:32 )

To je tak, když jsou rodiče idioti...

Zobrazit celou diskusi