Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Učitelka vymazala studentům z ročenky Trumpův slogan. Přišla o místo

Autor: nka - 
14. června 2017
22:01

Cenzurovat ročenku s fotografiemi studentů měla učitelka střední školy v americkém New Jersey. Žákům údajně na snímcích digitálně vymazala slogany podporující současného prezidenta Donalda Trumpa. Škola učitelku zbavila funkce.

Na cenzuru si stěžovaly dvě rodiny. Student třetího ročníku Grant Berardo si na školní fotografii oblékl tričko s volebním sloganem Trump: Učiňme Ameriku opět skvělou. K jeho údivu ale po otevření ročenky našel svůj obrázek jen s černým tričkem, z něhož nápis zmizel. „Byl zklamaný. Tohle byly první volby, o které se zajímal,“ řekl televizi CNN Grantův otec Joseph.

Stejně dopadl i Grantův spolužák Wyatt Dobrovich-Fago, kterému prezidentovo logo zmizelo z vesty. Wyattova sestra si zase ke své fotografii do ročenky nechala připsat Trumpův motivační citát, ani ten se ale nakonec v knize neobjevil.

Nespokojení rodiče se proto obrátili na školní inspekci. Ta učitelku, která na výrobu ročenky dohlížela, zbavila funkce kvůli podezření z omezování svobody slova. Žena byla prozatím poslána na placenou dovolenou, než se rozhodne o jejím dalším osudu.

„V pravidlech týkajících se oblékání studentů není nic o tom, že by studenti na oděvu nesměli vyjadřovat svůj politický názor nebo podporovat některého politika. Proto naopak tleskám studentům za to, že se do politiky zapojili a jsou platnými členy naší demokratické společnosti,“ napsala v prohlášení školní inspektorka Cheryl Dyerová, která incident vyšetřuje. Zdůraznila, že obvinění studentů jsou „znepokojivá“ a jakékoliv zasahování do svobody slova ve škole bude „promptně napraveno“.

O cenzuře ve svém pořadu loni na podzim promluvil moderátor Jan Kraus:

Video  Kraus o cenzuře Primy: Doufám, že to odvysíláte celé.  - Show Jana Krause
Video se připravuje ...

Rodiče studentů mezitím požádali o to, aby škola ročenku opravila. „Chci, aby ročenku vydali znovu. Také chci dopis od vedení školy, ve kterém vysvětlí, proč ji vydávají znovu,“ řekl Joseph Berardo.

„Nejde tady jen o moje děti. Děláme to pro všechny studenty,“ dodala matka dalších dvou studentů Janet Dobrovich-Fagoová.

papik ( 15. června 2017 00:10 )

Tak nám soudružka učitelka dosoudružkovala. V Čechách by si našla jistě místo třeba u Novinek.cz jako součást místní ideopolicie.

Zobrazit celou diskusi