Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Premiér Malty čelí obvinění z korupce: Přesto chce vyhrát předčasné volby

Autor: ČTK, ula - 
3. června 2017
16:30

Na Maltě se v sobotu konají předčasné parlamentní volby. Voliči v nich rozhodnou o dalším osudu současného premiéra a šéfa labouristů Josepha Muscata. Jeho vláda se může chlubit ekonomickým boomem, ale poznamenal ji také korupční skandál. Průzkumy veřejného mínění přisuzují Muscatově straně podle agentury AFP vítězství, ale zároveň ztrátu části mandátů.

Volební místnosti v této malé ostrovní zemi, kde žije asi 430.000 obyvatel, se otevřely v 7:00 SELČ a uzavřeny budou ve 22:00 SELČ. Obě hlavní strany oznámily, že očekávají vysokou volební účast. Voliči budou rozhodovat o obsazení 65členného parlamentu. Sestavením vlády bude pověřen šéf vítězné strany.

Korupční skandál

Ankety rovněž ukázaly, že mnoho voličů je dosud nerozhodnutých. Lídr opoziční Nacionalistické strany Simon Busuttil tak podle AFP sází na to, že tito voliči uslyší na jeho volání po změně po čtyřech letech vlády labouristů.

Tato strana měla v posledním roce potíže kvůli obviněním z korupce poté, co vyšlo najevo, že někteří Muscatovi spolupracovníci mají firmy nebo účty v Panamě a na Novém Zélandu. Skandál spustily takzvané Panamské dokumenty, které zachycují aktivity společnosti Mossack Fonseca a které ukázaly, že politici v mnoha zemích mají offshoreové účty s cílem se doma vyhnout daním. Podezření padlo i na Muscatovu manželku. Muscat obvinění týkající se jeho choti označil za „matku všech lží“.

Malta přišla o Azurové okno! Bouře strhla skalní oblouk známý ze Souboje titánů či Hry o trůny:

Pomůže k vítězství ekonomika?


Muscat, jehož funkční období mělo vypršet příští rok, byl kritizován za to, že své spolupracovníky, šéfa kabinetu a ministra, nepřinutil k demisi a že na odhalení reagoval jen vlažně. Busuttil a jeho nacionalisté Muscata vyzývali k demisi.

Premiér podle agentury Reuters doufá, že k volebnímu vítězství a druhému mandátu v řadě mu pomůže silná ostrovní ekonomika. Malta zažívá čtyřprocentní růst a nezaměstnanost je rekordně nízká, činí asi čtyři procenta.

Jak probíhaly nedávné volby ve Francii?

Na Maltě se konají předčasné parlamentní volby:



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi