Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

British Airways ruší všechny lety z Londýna. Mají problémy s počítači

Autor: ČTK, mah - 
27. května 2017
14:15

Aerolinky British Airways přerušily kvůli výpadku počítačových systémů pro celou sobotu všechny lety navazující na londýnská mezinárodní letiště Heathrow a Gatwick. Opatření způsobilo na obou letištích chaos kvůli tisícům cestujících tlačících se v odbavovacích halách. Společnost později uvedla, že nemá důkazy o tom, že by výpadek byl zaviněn kybernetickým útokem.

British Airways (BA) se cestujícím omluvily a ujistily, že pracují na tom, aby problém odstranily co nejdříve. Zároveň vyzvaly další cestující chystající se na cestu, aby na letiště kvůli potížím zatím ani nejezdili. Dosud není jasné, kolik letů je postiženo.

Cestující hlásili dlouhé fronty a zpožděné lety, poznamenala agentura AP a připomněla, že tisíce Britů vyrazily na cesty, aby si užily prodloužený sváteční víkend.

„Je to zlý sen. Stovky a tisíce lidí se shromáždily k odletu,“ řekla agentuře Reuters Roshni Burtová, která se chystala odletět z Heathrow do Bahrajnu se svým malým synem. Na letiště dorazila dopoledne v 9:30 SELČ, čekala hodiny ve frontě, než přestal pracovat systém odběru zavazadel, a pak čekala další dvě hodiny na průchod bezpečnostním koridorem, než byla s ostatními cestujícími informována, že její let se zrušil.

Všichni postižení cestující se museli vracet úsekem kontroly palubních lístků a zavazadel, aby si mohli zpátky u odbavovacích přepážek znovu rezervovat místa v letadlech. Mnoho cestujících výpadek zastihl už přímo v letadlech, která na dlouhé hodiny uvízla na letištní ploše.

BA je další leteckou společností postiženou problémy s počítačovým systémem. Minulý měsíc stejné potíže zažila německá společnost Lufthansa a francouzská Air France, které rovněž dlouho nebyly s to odbavit své cestující. Loni v srpnu kolabovala počítačová síť amerických aerolinek Delta.

Zpoždění jsou hlášena i na navazujících spojích mezi Gatwickem a Římem, Cagliarim, Stockholmem, Malagou a Prahou.

Podle webu Letiště Václava Havla byl zpožděn zhruba o hodinu jeden let do Prahy a dvě letadla v české metropoli vyčkávají na povolení k odletu. „Předpokládáme, že je to způsobeno tou situací v Londýně. Podle našeho dispečinku u nás k žádnému výpadku nedošlo,“ řekla ČTK mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi