Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejvíc zkorumpovaný politik světa? Exprezident Janukovyč, tvrdí Transparency

Autor: ČTK, mah - 
22. května 2017
14:45

Exprezident Ukrajiny Viktor Janukovyč vyhrál celosvětovou anketu pořádanou organizací Transparency International. Lidé ho v ní označili za nejzokumpovanějšího politika na světě. S odkazem na šéfa organizace Josého Ugaze o tom informovala agentura Unian.

Prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Janukovyče parlament svrhl v roce 2014 po bouřlivých protestech na kyjevském náměstí Nezávislosti. Ukrajina ho následně kromě úplatkářství obvinila i z vlastizrady.

Podle Ugaze se korupční aféry vysoce postavených světových politiků staly pro protikorupční organizaci prioritou především proto, že většina z nich zůstala nepotrestána. I kvůli tomu provedla loni organizace na internetu celosvětovou anketu, ve které se ptala, koho lidé pokládají za nejzkorumpovanějšího politika na světě.

Kromě Janukovyče se lidé na internetu rozhodovali například mezi tvářemi korupční aféry Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) nebo vysoce postavenými politiky z Brazílie, Panamy a dalších států.

Ugaz navíc kritizoval ukrajinské orgány kvůli tomu, jak postupují při vyšetřování exprezidenta. „Neviděli jsme efektivní postup při vyšetřování Janukovyče. K tomu zřejmě vůbec nedochází, protože prezident je zcela svobodný a nachází se v úkrytu v Rusku pod ochranou ruského prezidenta (Vladimira) Putina. To je důvod, proč má mezinárodní společenství a především protikorupční společenství, obavy,“ dodal.

Exprezidenta Janukovyče před třemi lety svrhl ukrajinský parlament po bouřlivých protestech:
Video  Ukrajina hoří, násilí eskaluje: Stovky raněných!  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi