Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Epidemie horečky dengue v Keni. Nákaza se potvrdila u více než 100 lidí

Autor: ČTK, base - 
9. května 2017
20:50

Keňské zdravotní orgány upozornily na propuknutí epidemie horečky dengue v oblasti Mombasy a podél turisticky oblíbeného keňského pobřeží. Nákaza se potvrdila u více než 100 lidí. S odkazem na místní zdravotnické úřady o tom informoval web Africa News. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže české cestovní kanceláře v tomto období klienty do pobřežní oblasti Keni nevozí, české ministerstvo zahraničí ale varovalo před cestami individuální turisty.

 

Dengue je kvůli silným bolestem, které způsobuje, také známa jako horečka lámající kosti. Jedná se o virové onemocnění přenášené komáry druhu Aedes aegypti. Nemoc se může projevovat podobně jako chřipka, ale zhruba u pěti procent pacientů jsou následky smrtelné. Neexistuje proti ní zatím žádné očkování ani účinná léčba, je však možné provést opatření, jež mohou infikování člověka zabránit. Nemoc se šíří v tropických oblastech především v období dešťů.

„Prostřednictvím zdravotních testů na soukromých klinikách se potvrdila nákaza u 119 osob,“ uvedla v nedělním prohlášení šéfka zdravotnické správy pro oblast Mombasy Khadija Shikelyová s tím, že nemoc si zatím nevyžádala žádné oběti na životech. V roce 2014 přišli v regionu na následky horečky dengue o život tři lidé.

České cestovní kanceláře v tomto období klienty do těchto oblastí nevozí, protože je tam pro návštěvu naprosto nevhodné počasí. „Duben, květen a část června je v pobřežní oblasti Keni obdobím dešťů. Je to období, ve kterém čas od času podobné epidemie nastanou. Většina klientů specializovaných kanceláří směřuje do Keni až od konce června a do oblasti vnitrozemí, kde jsou národní parky Masai Mara, Amboseli, Lake Nakuru a další. Na pobřeží směřují čeští turisté až na podzim a v zimě,“ sdělil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Papež.

V zimním období podle něj v této oblasti epidemie nepropukají. „Je to velmi podobné jako s chřipkou u nás, která je také sezonní,“ doplnil.

Nebezpečí nákazy je prý nyní nejvyšší na školách. Nemoc se rovněž snáze přenáší na přeplněných místech. Proti šíření nákazy keňské úřady bojují prostřednictvím letáků a článků na sociálních sítích.

V souvislosti s epidemií vydalo v úterý varování pro cestovatele v Keni i české ministerstvo zahraničních věcí. Před bodnutím komárů je podle něj nutné se chránit nošením vhodného oděvu, používáním repelentů a moskytiér. V případě podezření na onemocnění, které má podobné příznaky jako malárie, je třeba urychleně vyhledat lékařské ošetření.

Pokud chcete v období jara vyrazit někam na dovolenou, podívejte se na video o Dubaji:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi