Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rusko zakázalo jehovisty, jejich majetek připadne státu

Autor: ČTK, val - 
20. dubna 2017
20:21

Svědci Jehovovi mají v Rusku utrum. Tamní nejvyšší soud jim totiž ve čtvrtek zakázal činnost na celém území Ruské federace. Organizaci označil za extremistickou. Podle agentury TASS tak soud vyhověl návrhu ruského ministerstva spravedlnosti. Představitel náboženské společnosti Sergej Čerepanov už oznámil, že se proti rozsudku odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva.

Rozsudek nařizuje okamžitě uzavřít všech 395 regionálních poboček společnosti na celém území země. Majetek jehovistů připadne státu.

Podle agentury Interfax byli jehovisté pravidelně předmětem pozornosti úřadů po celém Rusku. V řadě měst a regionů už byla náboženská společnost zakázána, například v Samaře, Orlu, Belgorodu či Birobidžanu.

Činnost jehovistů na území celého Ruska ministerstvo spravedlnosti pozastavilo na konci března. Upozorňovalo na údajný velký počet právních deliktů společnosti, zejména na šíření extremistické literatury jejími regionálními představiteli. Jehovisté navíc prý propagují zákaz krevních transfuzí, čímž podle ministerstva ohrožují bezpečnost lidí.

Náboženská společnost původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. Svou činnost v Rusku oficiálně začala v roce 1991.

asijo ( 21. dubna 2017 05:27 )

U nás by měli zakázat jehovisty a neziskovky.

dietr ( 20. dubna 2017 22:50 )

Jsem pro!

govana ( 20. dubna 2017 22:17 )

Putin i zakázal dávno pracovní agentury

silen ( 20. dubna 2017 22:14 )

...tak tohle je jediný dobrý počin, který Putin provedl! Tuhle zparchantělou sektu měli už dávno zlikvidovat!!!

Samo ( 20. dubna 2017 21:19 )

Tak a teď v Rusku zakážou všechny strany kromě Putinovy strany Jednotné Rusko a Putin bude prezidentem doživotně. To by byl i bez toho zákazu ostatních stran, protože už teď mají ostatní strany utrum, nemohou ani svolávat shromáždění na veřejná prostranství bez laskavého svolení Kremlu.

Zobrazit celou diskusi