Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svědkové Jehovovi budou mít asi utrum: Rusové je chtějí zakázat jako extremisty

Autor: bru/ČTK - 
24. března 2017
08:13

Ruské ministerstvo spravedlnosti pozastavilo činnost náboženské společnosti Svědkové Jehovovi v celé zemi a požádalo soud, aby zakázal tuto organizaci jako extremistickou. Oznámila to ruská média. Nejvyšší soud má přijmout konečné rozhodnutí o zákazu 5. dubna.

Kdyby nejvyšší soud rozhodl ve prospěch ministerstva, mělo by to pro Svědky Jehovovy v Rusku katastrofální následky,“ uvádí se na webu organizace. Každý z více než 170.000 jehovistů v Rusku „by mohl být trestně stíhán pouze za to, že se účastní náboženských setkání, čte si s ostatními bibli nebo mluví s lidmi o své víře“. Jehovisté v Rusku oficiálně působí od roku 1991.

Interfax připomněl, že činnost jehovistů je pravidelně předmětem pozornosti úřadů po celém Rusku, v řadě regionů a měst už byla tato náboženská společnost zakázána, například v Samaře, Orlu, Belgorodu či Birobidžanu. Sami jehovisté často viděli v pozadí ústrků vlivnou pravoslavnou církev, úzce spjatou s ruským státem.

Při všech soudních procesech proti Svědkům Jehovovým bylo vidět, že soud nedopřál sluchu obhajobě a stanul na straně prokuratury či ministerstva spravedlnosti,“ řekl ruské redakci BBC mluvčí ruských jehovistů Jaroslav Sivulskij, podle kterého není k zákazu žádný důvod. „Snažíme se vysvětlit lidem, že nejsme žádní extremisté. Jsme řádní občané, platíme daně a dodržujeme zákony, a tak obvinění z extremismu je prostě absurdní,“ řekl.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadalo velké setkání jehovistů v Praze:

Video  Setkání jehovistů v Praze  - Pavel Schuster, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Náboženská společnost původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931.

Podívejte se na hromadný křest Svědků Jehovových v Praze:

Ochmancak ( 24. března 2017 13:52 )

Tak o nich je známe že vyhľadávajú len výýýnimočných ľudí...

Ochmancak ( 24. března 2017 13:42 )

Nie je to pravda, nie sú tam zakázaní...

jana999 ( 24. března 2017 09:48 )

vlezlí jou ale islám je opravdu extrémistický a ten nezakážou trochu divné ne

joudajoudovy ( 24. března 2017 09:05 )

amici jiz davno vedi, proc jsou u nich zakazani....

andorea ( 24. března 2017 08:43 )

Je to vlezlá pakáž. Před cca 20 lety si mne zřejmě vyhlídli a pořád obtěžovali. Zajímavá byla jejich taktika. Nejdříve přišli dva muži-nevpustila jsem je. Pak přišel muž a žena - nevpustila jsem je. Potom přišly dvě ženy - ani ty jsem nevpustila. Pak to zkoušeli asi třikrát na ulici. Potom jsem se přestěhovala a naštěstí mám od nich pokoj. Byli fakt vlezlí jak štěnice.

Zobrazit celou diskusi