Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svědkové Jehovovi: Vyhodili dceru (18) na ulici. Řeší to policie!

Policie
Policie  (Autor: Foto Blesk - Martin Mithofer)
Autor: kol, ČTK - 
29. dubna 2009
12:22

Manželé ze Zlína údajně nutili svoji osmnáctiletou dceru, aby vstoupila do náboženské společnosti, které jsou sami členy. Když dívka odmítla, vyhodili ji z domu. Policie dvojici podezírá z trestného činu útisku.

Novinářům informaci ve středu předala mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Rodičům, kteří se hlásí ke Svědkům Jehovovým, hrozí v případě uznání viny až půlroční vězení.

Podezřelí podle policie nenechali dívce, která ještě navštěvuje střední školu, žádné prostředky ani peníze. Domů se prý může vrátit jen pod podmínkou vstupu do náboženské společnosti.

"Dcera je sice plnoletá, nicméně není výdělečně činná, proto stále trvá vyživovací povinnost rodičů," uvedla Bártíková. Dodala, že trestný čin útisku, spočívající v tom, že pachatel jiného, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, nutí, aby něco konal, se v regionu vyskytuje velmi sporadicky.

Svědkové Jehovovi jsou širší veřejnosti známi především tím, že stojí ve dvojicích na frekventovaných místech ve městech, oslovují lidi a nabízejí své tiskoviny nebo obcházejí domácnosti. Křesťanské církve je vesměs považují za sektu, nesouhlasí s jejich výkladem bible a kritizují jejich totalitní organizaci i jejich způsoby misie.

Sami Svědkové Jehovovi se označují za křesťany a naopak členy křesťanských církví považují za nepravověrné. Věří ve stejného boha jako křesťané, ale pracují s rozdílnou teologií. Jsou například přesvědčeni o tom, že Vánoce jsou pohanské svátky, proto je neslaví. Odmítají například i transfuze krve.

V minulosti Svědkové Jehovovi opakovaně prohlašovali, že přijde konec světa. Mělo se tak stát například v letech 1914, 1941 nebo 1975. V současnosti konkrétní termín nevyhlašují, konec světa ale nadále očekávají. Ke Svědkům Jehovovým se po celém světě hlásí téměř sedm milionů lidí, v Česku je asi 15.300 aktivních členů.

hafbaf ( 6. května 2009 01:55 )

Podobný případ jednání matky s dcerou uvidíte zde: http://jimmyhayek.cz/svedkove-jehovovi-aneb-trapne-pokrytectvi/ Je tu i diskuse.Největší diskuse týkající se různých námětů NSSJ je na: www.straznavez.cz

kecalistka ( 29. dubna 2009 13:39 )

Upřímně doufám, že konec světa přijde co nejdřív, pro všechny tyhle náboženské magory a fanatiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání