Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákaz počítačů v letadlech: Teroristé do nich chtějí vtěsnat bombu

Autor: nka - 
22. března 2017
12:28

Kvůli hrozbě teroristického útoku zakázaly Spojené státy a Británie cestujícím letadel z vybraných zemí brát si na palubu elektronické přístroje větší než mobilní telefon. Za zákazem stojí signály, že skupiny jako al-Káida nebo Islámský stát v poslední době intenzivně pracují na možnosti pronést výbušninu do letadla skrytou v elektronice. Podle nepotvrzených informací mohou podobné opatření v brzké době zavést i další evropské země.

Podle BBC, která se odvolává na důvěryhodný americký zdroj, se podezření týká organizace Islámský stát. Podle britského serveru The Telegraph varování pochází od amerického námořnictva, které při lednovém zátahu v Jemenu na místní pobočku al-Káidy získalo informace, že expert al-Káidy přes výbušniny se snaží vyrobit bombu obsahující pouze malé částečky kovu. Američtí bezpečnostní analytici také měli zachytit zprávy, podle nichž se islamisté chystají pronést bombu na palubu v počítači.

Spojené státy proto zakázaly pasažérům devíti leteckých společností z muslimských zemí brát do letadel elektroniku o rozměrech větších než 16 krát 9,3 centimetru, kterou bude odteď možné převážet pouze v zavazadlovém prostoru. Americké opatření postihne lidi mířící do USA z vybraných letišť v Jordánsku (Ammán), Egyptě (Káhira), Turecku (Istanbul), Saúdské Arábii (Rijád, Džidda), Kuvajtu (Kuvajt), Maroku (Casablanca), Kataru (Dauhá) a Spojených arabských emirátech (Dubaj, Abú Zabí).

VIDEO: Podívejte se, jak se na letišti zachází s kufry

Přesný seznam zařízení, která budou na palubě povolena, Američané mají vydat v nejbližší době. Zákaz by měl platit do poloviny října, kdy může být v případě potřeby o další rok prodloužen.

Británie učinila podobné opatření pro všechny přímé lety z Turecka, Libanonu, Jordánska, Saúdské Arábie, Egypta a Tuniska. Britské vládní zdroje, na které se odvolává The Telegraph, naznačily, že další země EU mohou Londýn následovat. Zavedení zákazu podle ruské agentury RIA Novosti nyní zvažuje také Kanada.

„Doplňkové bezpečnostní opatření může některým cestujícím a letům způsobit určité potíže a my chápeme, že vyvolá nespokojenost, naší prioritou ale vždycky bude bezpečí britských občanů,“ řekl mluvčí britské premiérky Theresy Mayové.

Některé aerolinky již přislíbily, že se nařízení v nejbližších dnech přizpůsobí. Společnost EgyptAir uvedla, že první let bez nepovolené elektroniky na palubě uskuteční v pátek do New Yorku. Qatar Airways přislíbily, že cestujícím bude k dispozici zvláštní asistence, která jim pomůže před nástupem do letadla umístit zakázané přístroje do zavazadel. Vyhovět slíbila i největší blízkovýchodní společnost Emirates.

Turecký ministr dopravy naproti tomu uvedl, že jeho země jedná s USA o tom, aby „zrušily či zmírnily“ omezení týkající se letů z Istanbulu. Washington by si podle ministra Ahmeta Arslana neměl „plést Istanbul s jinými místy“, neboť v tureckém velkoměstě se prý o bezpečnost letů již dostatečně starají tamní úřady.

Zobrazit celou diskusi