Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trumpův dekret je jako virus, který zmutoval, tvrdí ochránci lidských práv

Autor: bru/ČTK - 
7. března 2017
13:59

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) kvůli novému protiimigračnímu dekretu prezidenta Spojených států Donalda Trumpa vyhlásila na dnešek celoamerický akční den. Chce tak přimět Kongres USA, aby exekutivní nařízení odmítl. Generální tajemník AI Salil Shetty přirovnal Trumpův dekret k viru, který zmutoval do ještě nebezpečnější podoby.

„Upravený zákaz vstupu vypovídá o xenofobním přístupu k muslimům, který podobně jako virus zmutoval do ještě odolnější formy. A stejně jako u viru není možné jeho šíření snadno zastavit,“ uvedl Shetty.

Připomeňte si první projev Donalda Trumpa po jmenování prezidentem:

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Trump v pondělí podepsal nový dekret, který na tři měsíce pozastavuje vydávání víz pro občany šesti převážně muslimských zemí a který na čtyři měsíce zmrazil přijímání uprchlíků. Nové nařízení nahrazuje to původní z ledna, které zablokovaly soudy. Trumpova administrativa opatření obhajuje preventivním bojem proti terorismu a zákazy chce uvolnit, až přijme zpřísněné bezpečnostní postupy. Dekret začne platit 16. března.

Shetty poznamenal, že Trump se xenofobní záměr u původního dekretu snažil neúspěšně maskovat státní bezpečností, což soudy již jednou zamítly. „Je na nás, abychom zpochybnili všechno, co zmíněný zákaz vstupu představuje,“ dodal generální tajemník AI.

V rámci celoamerického akčního dne Amnesty International vyzvala Američany všech vyznání a všech etnických původů, aby se spojili a vyzvali Kongres k odmítnutí zákazu a obnovení naděje pro všechny uprchlíky, kteří hledají útočiště před válkou a násilím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Mahony666 ( 7. března 2017 15:27 )

Fuuuj, žádné lidi jsem na fotkách neviděl. Jenom primitivní parazitující obludy, které by se bez práce doma ani nenažraly. Ta s těma Raybanama a ručníkem na hlavě by mohla strašit někde v cirkusu.

nezadat1 ( 7. března 2017 14:05 )

Barevný prasata bojují o koryto kde se mohou nažrat zadarmo.Doma musí makat a na to jsou příliš líní.

Zobrazit celou diskusi