Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Malajsie vyhostila velvyslance Severní Koreje. Kvůli vraždě bratra Kim Čong-una

Autor: ČTK, sou - 
4. března 2017
14:53

Malajsijská vláda v rámci vyšetřování nedávné vraždy bratra lídra KLDR na letišti v Kuala Lumpuru v sobotu vyhostila severokorejského velvyslance. Jako nežádoucí osoba musí vycestovat ze země do 48 hodin, uvedlo podle agentury Reuters malajsijské ministerstvo zahraničí. Dále se tak vyhrotilo napětí mezi Malajsií a KLDR kolem zabití Kim Čong-nama.

Podle malajsijských vyšetřovatelů zabil Kim Čong-nama 13. února na letišti v Kuala Lumpuru zakázaný bojový nervový plyn VX. Podle Malajsie a Spojených států zorganizovaly vraždu severokorejské bezpečnostní úřady, uvedl Reuters.

Velvyslanec KLDR v Kuala Lumpuru obvinění odmítl. Prohlásil, že vyšetřování malajsijských úřadů je nevěrohodné. Také obvinil malajsijskou vládu, že podporuje síly, které jsou nepřátelské vůči Pchjongjangu. Podle Reuters tak narážel především na Jižní Koreu.

Malajsie požadovala od ambasadora omluvu za jeho výroky, ale diplomat KLDR nereagoval, uvedlo dnes malajsijské ministerstvo zahraničí. „Malajsie bude reagovat tvrdě proti jakékoli urážce či snaze poškodit její pověst,“ uvedl úřad k vyhoštění představitele KLDR.

Zobrazit celou diskusi